Tavasszal kezdődhet a tömbházak szigetelése

Szerződéskötésre várnak

165

Napokon belül sor kerülhet tíz tömbház szigetelésére vonatkozó támogatási szerződés aláírására – közölte sajtótájékoztatóján Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester. A városvezető azt reméli, tavasszal elkezdődhet a munka.

Ezt a tömbházat is az első tíz között szigetelik majd. (Lélek)melegítő kilátások

Huszonkilenc tömbház szigetelésére nyújtott be pályázatot Gyergyó­szent­miklós önkormányzata a Központi Fejlesztési Régióhoz. A rehabilitációval kapcsolatos egyeztetés a tömbházak lakóival 2016 tavaszán kezdődött, majd sor került a tömbházak műszaki felmérésére. Számos egyeztetés volt az önkormányzat, a dokumentációt összeállító és a tervezőcég, valamint a tömbházlakók között. A folyamat lassan haladt. Először minden tömbház lakói kértek külső szigetelést, ezenkívül vízszintes fűtéselosztás, nyílászárók cseréje, valamint padlás- és pinceszigetelés is szerepelt az igények között. Költségszámításkor azonban egyes családok közölték, nem tudják vállalni a költségeket, módosítást kértek, egyes munkálatokról lemondtak, hogy kevesebb legyen a kiadás. Ez viszont újratervezéssel járt, a teljes dokumentációt újból el kellett készíteni. Tavaly decemberben nyújtották be végül az iratcsomót, amelynek egy részét a későbbiekben ki kellett egészíteniük.
A lakosok hosszú ideje várnak arra, hogy lakásaik felújítására sor kerüljön, és egyesek már attól tartottak, hogy az egész projektből nem lesz semmi. Kételyeiket a városvezetőkhöz is eljuttatták. Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón elmondta, a pályázatok túl vannak az ellenőrzésen, pozitívan bírálták el azokat, az első tíz tömbház esetében napokon belül sor kerülhet a támogatási szerződés aláírására.
– Arra várunk, hogy a fejlesztési minisztérium aláírja a szerződést, és kezdődhessen a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztása érdekében – mondta a városvezető. Hozzátette, hogy az érintett lakosokat fórumra hívják majd, hogy megbeszéljenek velük minden fontos részletet. – Az önkormányzatnak önrészt kell vállalnia, de a lakosoknak is vállalniuk kell saját részüket, és a pályázatban foglalt előírásokat is teljesíteni kell, hogy elkezdődhessen a kivitelezés – jegyezte meg Nagy. A Virág negyedben a 46-os, 51-es, 45 E és 49-es, a Bucsin negyedben a 18-as, 23-as, 24-es, a Miron Cristea utcában a 8-as, 9-es,11-es és a Fejér Dávid utca 7. szám alatti tömbházakat fogják felújítani elsőként a tömbház-rehabilitációs program keretében.
A tömbházak szigeteléséhez egyébként hatvanszázalékos támogatást kap a város, a szükséges összeg 15 százalékát kell biztosítania az önkormányzatnak, 25 százalék pedig a lakókat terheli.
A polgármester közölte, jó esélyt lát arra, hogy tavasszal elkezdődjön az első tíz tömbház felújítása. Hozzátette, ezeket újabb tíz tömbház szigetelése fogja követni, aztán még kilenc, hiszen ezek pályázatai is magas pontszámokat kaptak az elbíráláson, így elnyerhetik a támogatást.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek