Tavasszal kezdődhet a nagy munka

92

Régi vágyuk teljesülhet végre a székelyudvarhelyieknek: 22,4 millió lejnek megfelelő magyar kor­mánytámogatásnak köszönhetően helyreállítják a város egyik legimpozánsabb épületét. A prioritás egyértelműen a Szent Miklós-hegyen álló főépület modernizálása és eredeti szépségének visszaadása. A tervek szerint a pénz egy részéből renoválják a gimnázium elemi iskoláját és a bentlakást is. A munka tervezett menetéről érdeklődtünk.

Végre felújítják. Ázik, omlik az impozáns épület Fotó: Asztalos Ágnes

Valójában máris dolgoznak a Tamási Áron Gimnáziumnál: már folyik a munka az épület bal szárnyában, az egykori igazgatói lakrésznél, ahol informatikakabinetek találhatók. Tavaly a magyar kormány 50 millió forintot utalt az iskolának, ebből a tetőszerkezetet tették rendbe, tetőteret alakítottak ki, ahol új számítástechnikai szaktermek kapnak helyet. Laczkó György igazgató elmondta, hogy itt hamarosan be is fejeződik itt a munka. Ugyancsak ebből az összegből készültek el a főépület felújításának tervei.
– Ha minden jól megy, akkor a jelentőségében előzmény nélküli, az alapoktól a tetőzetig és az udvarig mindent érintő felújítás, korszerűsítés tavasszal indul – közölte Laczkó. Ez a magyar kormány 1,5 milliárd forintnyi, azaz közel 22,4 millió lejre rúgó támogatásából valósulhat meg.

Nem kizárható a két váltás sem
A főépülettel kezdik. A tervek már készen vannak, jelenleg az engedélyeztetési eljárás zajlik. Műemlékvédelmi engedélyre is szükség van az 1910 novemberében felszentelt, szecessziós stílusban, magyaros majolikadíszítéssel ellátott épület renoválásához. Az igazgató nagyon reméli, hogy tavasszal elkezdhetnek dolgozni a munkások. A tervek szerint a tanév végéig kültéri munkálatok zajlanak majd: többek között kazánház épül, elkezdik az új fűtésrendszer építését. A nyári vakáció idején kezdődik el a főépület nagy átalakítása, ahol többek között teljesen új lesz az elektromos hálózat és kicserélik az összes nyílászárót. Két évük van az iskola teljes rendbetételére – mondta Laczkó György. Az már biztos, hogy idén nem lesz érettségiközpont a Tamási Áron Gimnáziumban, és a jövő tanévben nagyon komoly szervezésre lesz szükség, hogy a felújítás ne akadályozza az oktatás menetét. Az igazgató azt sem zárta ki, hogy lesznek olyan időszakok, amikor le kell zárni egy-egy szintet, és akkor ideiglenesen két váltást kell majd bevezetniük a tanításban.

Elemi osztályok és bentlakás: tervezés alatt
Az iskola két másik épülete, az elemi osztályoknak helyet adó egykori zárda, illetve a bentlakás esetében most készül a felújítási terv.
Eközben a 425 éves évforduló megünneplésére készül a város patinás tanintézménye. Ennek jegyében adták ki az idei falinaptárt, amely az iskola történetébe nyújt betekintést, továbbá monográfia készül az iskoláról, és művészettörténeti tanulmány az épületről. Irodalmi antológia kiadását, továbbá iskolamúzeum létrehozását tervezik. Laczkó György elmondta, hogy a nagy ünnepséget november 8–10-re tűzték ki, amikor az újjászülető épületből már sok újdonságot is megmutathatnak a közönségnek, az iskola egykori és mostani diákjainak.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek