Tavaly többen mentek betegszabadságra

54

Megnőtt a betegszabadságok száma tavaly Hargita megyében, 2017-ben több mint 55,5 ezer orvosi igazolást bocsátottak ki, miközben a korábbi két évben, 2016-ban és 2015-ben megközelítőleg 47,4 ezer volt a kibocsátott orvosi igazolások száma – közölte lapunkkal a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS).

A egészségbiztosítási pénztár által rendelkezésünkre bocsátott kimutatásból kiderül: elsősorban kórházak állítottak ki több orvosi igazolást a betegszabadságot kérők számára, 2016-hoz képest összesen mintegy ötezerrel többet, 22,6 ezret, ugyanakkor a családorvosok és a magánklinikák is több orvosi igazolást állítottak ki, mint a korábbi években.
Az egészségbiztosítási pénztár ugyanakkor közleményében arról is tájékoztatott, a hazai egyéni munkavállalói szerződéssel rendelkezők, továbbá az Európai Unió országaiban vagy Svájcban, Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinban fizetésért dolgozó munkavállalók és a hazai munkanélküliek alapértelmezetten biztosítottnak számítanak és jár nekik a betegszabadság. Ellenben mindenki másnak szerződést kell kötnie az egészségbiztosítóval, ha szeretne a betegszabadsággal járó juttatásokhoz, szolgáltatásokhoz hozzájutni. Az egészségbiztosító ugyanakkor emlékeztet: egy évben legfeljebb 183 nap, azaz fél év betegszabadságot lehet igénybe venni. A táppénz, illetve a betegszabadság időtartamának téves kiszámolása bírsággal jár, akárcsak a járandóságok kifizetésének elmulasztása. Ez az összeg 2500-5000 lej lehet. Az orvosok még szigorúbb bírságot kockáztatnak, ha indokolatlanul adnak ki orvosi igazolást, őket 5-10 ezer lejre büntethetik.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek