Társasházban élni nehéz, ha nem elég jó a hangszigetelés

250

Konfliktusokkal terhelt az együttélés a társasházakban, kü­lönösen kisgyerekes családok számára. A rosszul szigetelt tömb­házakban ugyanis a gyerekzsivaj óhatatlanul áthallatszik a szomszédba is, akik akár fel is je­lenthetik a zajongókat csendzavarás miatt. A rendőrség ugyanakkor megértően kezeli ezeket a konfliktusokat, erről lapunkat tájékoztatta a rendőr-főkapitányság szóvivője.

Zajongó gyermek és ingerült szomszéd. Toleranciaillusztráció

Egyik csíkszeredai édesanya a csíkszeredai anyák közösségi csoportjában panaszolta el, hogy egyik este 11 órakor felháborodva jött fel a szomszédja, aki azzal fenyegette meg őket, hogyha nem fektetik le a gyereket este 10 óra előtt, akkor feljelenti őket a rendőrségen. A Hargita Népe megkeresésére a neve elhallgatását kérő édesanya elmondta: nem ő az egyetlen, akinek ilyen gondjai vannak, több sortársa, kisgyerekes anyuka arról számolt be a közösségi oldalon, hogy a szomszédok néha már azt is zokon veszik, ha a gyerek sír.

Nem egyszerű másokkal együtt élni
– Jaj, nagyon haragszanak ránk, mert a hároméves gyermek nem fekszik le rögtön tíz órakor, hanem fél 11-kor, még játszik a nappaliban. A fiamnak ortopédcipője van – mert felírta az orvos –, a cipőnek pedig merev talpa van, így bármennyire is halkan akarna járni, zajt csap vele – mesélte.
Kérdésünkre elmondta: azóta nem történt újabb fejlemény, nem jelentették fel a családot, igaz, időközben az óvoda elkezdődött és igyekeznek, hogy tíz óra előtt csendben legyenek, de a fenyegetés miatt már attól rosszul érzik magukat, ha véletlenül elejtenek a konyhában egy villát.
Mint mondta: az ünnepek ideje alatt teljesen más volt a napi programjuk, mint amikor reggel korán napközibe kell venni a gyereket, ilyenkor későbben kel fel a gyerek és természetesen nem fekszik le még tíz órakor.
– Úgy gondolom, az együttélés szabályait nem szegjük meg, persze van zenehallgatás, éneklés és még veszekedés is, de ezt soha nem éjszaka csináljuk, hogy alvászavarokat okozzunk valakinek – fejtette ki az édesanya.
Mint mesélte, a kétgyerekes család teljesen átlagos családi életet él, amely egy természetes alapzajjal együtt jár, ez pedig áthallatszik, mint ahogy ők is hallják, ha a szomszéd épp zuhanyozik vagy beszélget.
Hozzáfűzte: egyébkény a törvény által előírt kora délutáni csendórát nem tartják be az emberek, ezt akkor tapasztalta, amikor még csecsemő volt a gyereke és éppen aludt: volt, akinek ilyenkor jutott eszébe, hogy fúrjon, faragjon a tömbházban.
– Érdekel, hogy mit csinálnak ilyenkor a rendőrök, mert mi sohasem követtünk el semmilyen törvénytelenséget, és félelmet is szül bennünk, ha valóban megjelenik a rendőr az ajtóban, akkor mit mondunk. Más anyukák is arról számoltak be, hogy akad hasonló gondjuk, az is gond, hogyha sír a gyerek éjszaka amikor bújik a foga, ha pedig betegek a gyerekek, akkor sírnak.
A Hargita Népe megkérdezte a rendőrséget is, hogy mi a teendő, ha a békés egymás mellett élés nem teljesen zökkenőmentes.
Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrség szóvivője megkeresésünkre elmondta: meglehetősen kevés feljelentés érkezik a rendőrségre csendháborítás, illetve a csendórák megzavarása miatt. Kérdésünkre hozzáfűzte: a konkrét esetre nem tud reflektálni, ellenben el tudja mondani, ő miként járna el hasonló esetben.

A rendőrség először közvetíteni próbál
Gheorghe Filip elmondta: egy ilyen feljelentés esetében elmenne a helyszínre és udvariasan tájékozódna arról, hogy egész pontosan mi a konfliktus forrása. Ha tudomására jutna, hogy hasonló esetről van szó, első körben közvetíteni próbálna a felek között.
– Megpróbálnám a feljelentőt is meggyőzni, hogy értse meg, különleges helyzetről van szó, és az a gyerek nem kedvtelésből, hanem szükségből, egészsége megőrzése érdekében visel ortopédcipőt, ezek emberi dolgok, és emberséget kell tanúsítanunk. Ugyanakkor beszélnék a gyerek édesanyjával is, hogy próbáljon odafigyelni, legalább a csendórák ideje alatt ne csapjanak túl nagy zajt. Szerintem ez egy speciális eset, és azt gondolom, a feleknek kölcsönösségi alapon kellene megállapodásra jutniuk, hiszen az egészséghez és a pihenéshez való jogunk is egyaránt fontos.

A rendőr is lehet megértő
A szóvivő kifejtette: először elbeszélgetnének, ennek lehetőség szerint a felek kölcsönös megértésen alapuló megegyezése kellene legyen a vége. Amennyiben a feljelentés megismétlődik, akkor elképzelhető, hogy a rendőrség hivatalos figyelmeztetésben részesíti a feljelentettet vagy a feljelentőt, ha kiderül róla, hogy ok nélkül riasztotta a rendőrséget.
– Nem szükséges feltétlenül bírságot kirónunk – szögezte le a szóvivő.
A Hargita Népe felvetésére, hogy ezek az együttélési gondok meglehetősen általánosak és nem csupán egy-egy elszigetelt esetről beszélhetünk, Gheorghe Filip kifejtette: meg kellene értenünk, hogyha olyan társasházakban élünk, ahol több lakás van, akkor meg kell tanulunk kölcsönösen elviselni egymást.
– Nem tudsz elhallgattatni egy gyermeket, mint egy rádiót, amelyen elég egy gombot megnyomni, amikor csak kedved tartja. Teljesen érthető, hogy a gyerekek időnként sírnak, zajt csapnak, és kár volna, ha nem tudnánk kellő megértést, szolidaritást tanúsítani ezekben az esetekben – fejtette ki lapunknak Gheorghe Filip.

Mit mond a törvény?
A társas együttélés feltételeit, illetve a közrendet szabályozó hatályos törvény 1991-es keltezésű, a 61-es számmal látták el. A csendórákat a jogszabály második cikkelyének 26. bekezdésében határozták meg, eszerint ezek 22 órától reggel 8 óráig, illetve délután 13 órától 14 óráig tartanak. A törvény harmadik cikkelye pedig a kiróható bírságok összegét tartalmazza, amely a csendórák megsértése miatt 500-tól 1500 lejig terjedhetnek. Valamivel enyhébb bírság jár a rendőrség indokolatlan riasztásáért, de ezt is büntethetik 100–500 lej közötti bírsággal. A rendőrségi szóvivő nyilatkozatából ugyanakkor kiderült: nem kell attól tartani, hogy csípőből bírságolnak a rend őrei.

Kiss Előd-Gergely 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek