Tarolt a Team Novák a Székelyföld Kerékpáros Körversenyen

Román siker a zárószakaszon

186

A Székelyföld Kerékpáros Körversenye történetében először nyerte meg az egyéni és csapatversenyt is a Team Novák, ráadásul a csíkszeredai kontinentális csapat kibérelte az összetett dobogót is. Hatvankét sportolóból negyvennégy fejezte be a kedden kezdődött és szombaton véget ért viadalt. A jövő bizonytalan, ha sikerül szintet lépni, lesz 13. alkalommal is verseny, ha nem lesz szintlépés, nem lesz verseny sem.

Valentin Plesea nyerte az idei verseny utolsó szakaszát Fotók: Halmágyi Zsolt

Remekül sikerült a Team Novák számára a 12. Székelyföld Kerékpáros Körversenye: a csíkszeredai kontinentális gárda megnyerte a csapatversenyt, ugyanakkor összetettben az első három helyen légiósai zártak. Kedden hatvanketten rajtoltak el a térség legrangosabb országúti kerékpárversenyén, szombaton negyvennégy sportolónak sikerült áthaladni a dobogón. Az idei viadal 2.2-es szorzóval szerepelt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában, a szervezők elmondása szerint amennyiben jövőben nem sikerül szintet lépni, azaz 2.1-es futamot tartani, akkor 2019-ben nem lesz Székelyföldnek kerékpáros körversenye. A Team Novák idén mindent is megtett a győzelemért, és ez össze is jött a csíki gárdának, hiszen a viadal története során először tudtak csapatban és egyéniben is diadalmaskodni

Bratascsuké a Királyetap
Óriási hőségben teljesítette pén­teken a mezőny a 3. szakaszt, a Ki­rályetapot. A kerekesek Székely­udvarhelyről rajtoltak el, majd Parajd, Gyergyószentmiklós és Fe­nyéd érintésével Csíkszeredában értek célba.
A rajt után azonnal megkezdődtek a támadások, Farkaslakánál közel másfél perc volt már az előnye az Andrei Cojanu (MSTina Focus), Maik van der Heijden (Destil) és Rosztiszlav Zsukovszkij (Kőbánya) trió előnye, így ők értek fel hárman ebben a sorrendben elsőként a Kalonda-tetőre, a Bucsin hegymenést van der Heijden húzta be, a Gyergyószentmiklós sprintet pedig Cojanu nyerte.
Gyergyótekerőpatakon egy személyvonat miatt megállították a versenyt, ekkor a szököttek két percre voltak a mezőnytől, de a trió még egyben volt a libán-tetői hegymenésénél, amit Cojanu teljesített a leggyorsabban. Az ereszkedésnél a Steaua sportolója, Mihnea Adrian Christian elesett, őt a mentősök látták el a helyszínen, majd a nap végén a csíkszeredai kórházba szállították, szerencsére komolyabban nem sérült meg, csupán horzsolások tarkították testét. A szököttek előnye folyamatosan csökkent, mivel a mezőny nagyot hajrázott, így Máréfalva után be is fogták őket. Ekkor viszont rákapcsolt a Team Novák és Prevar Tanovitchiivel közösen megpróbált elszökni, de egy 15 fős boly hamar befogta. Cekendre Prevar ért fel elsőként és a szentegyházi sprintet is ő nyerte meg, a Tolvajos-tető hegymenést Alex Molenaar húzta be, az ereszkedést viszont három Team Novák-os teljesítette jól, így ők hét másodperces előnnyel értek célba Csíkszeredába. A szakaszt Andrij Bratascsuk nyerte Nicolae Tanovitchii és Olekszandr Prevar előtt.

A Team Novák tagjai dedikált mezt ajándékoztak a főszervező Ráduly Róbert Kálmánnak

Eldőlni látszott
Szombaton két félszakaszt rendeztek, délelőtt a Csíkszentkirály–Szentimrei Büdös között az egyéni időfutamra került sor, míg délután a Csíkszereda–Csík­rá­kos-Csíkszépvíz–Csíkszereda–Csík­szentimre–Tusnád–Csík­szen­t­már­ton–Bánkfalva–Csíkszereda útvo­na­lat teljesítette a mezőny, végül pedig öt kört tettek meg a kerekesek a megyeszékhely utcáin kialakított 10,2 kilométeres pályán.
Az egyéni időfutamon két Team Novák-os sportoló, Nicolae Tanovitchii és Olekszandr Prevar volt a leggyorsabb, harmadikként a holland Destil-Parkhotel versenyzője, Alex Molenaar teljesítette a szakaszt.
Délután öt órakor Csíkszeredából indult a mezőny, és már a város végén sikerrel zárult egy támadás, amelynek végén Vlad Dobre (MSTina Focus), Andrei Plesea (Steaua) és Anton Lavrentyjev (Epronex) sikeresen elszökött a mezőnytől. A trió folyamatosan növelte előnyét a bolyhoz képest, és amikor Csíkszeredán áthaladtak, 4 perc 44 másodpercre voltak már a mezőnytől. A nap sprintjét Plesea nyerte, a szököttek pedig tovább tudtak gyorsítani, így Csíkverebesen már öt percre nőtt az előnyük. A Bánkfalva hegymenést is Plesea húzta be, igaz, ekkor már öt perc alá csökkent a szököttek előnye, amely négy perc környékén állandósult, és akkor sem csökkent ez alá, amikor megkezdték a csíkszeredai pályán a körözést. A Puskaporos utcában tartott hegymenések közül hármat Plesea, kettőt pedig Dobre nyert, a mezőnyt pedig tisztes távolságban tartották sokáig. Az utolsó előtti körben a boly megmozdult, és nagyobb iramra kapcsoltak, a hátrányt elkezdték ledolgozni, de az előttük álló húsz kilométer végül is kevésnek bizonyult.
Valentin Plesea viszont az utolsó kör elején támadást indított a szökevények csoportjából, óriási tempót diktálva közel egy percre növelte előnyét Pleseával és Lavrentyjevvel szemben, így nem volt nagy véghajrá: a Steaua kerekese behúzta a zá­rószakaszon a győzelmet.
A verseny végén viszont tarolt a Team Novák, amely megnyerte egyéniben és csapatban is a 12. Székelyföld Kerékpáros Körversenyét, sőt összetettben csak a csíki gárdában leigazolt sportolók állhattak fel a dobogóra.
A versenyt Nicolae Tanovitchii nyerte Olekszandr Prevar és Andrij Bratascsuk előtt. A legjobb hegymenőként Prevar, a legjobb sprintelőként Brataschuk zárt. A legjobb 23 év alatti versenyző Alex Molenaar, a legjobb román Daniel Crista (Steaua), a legjobb magyar Kiss Gergely (Epronex) lett.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.