„Taroló” orosz hadműveletek Szíriában

38

Hadműveleteinek kezdete óta az orosz légierő 19 160 bevetésen vett részt Szíriában, 71 ezer légicsapást mért a „terroristák” infrastruktúrájára és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 174 kőolaj-feldolgozó üzemét semmisítette meg – jelentette ki Valerij Ge­raszimov orosz vezérkari főnök.
Az orosz légicsapások az IÁ-terroristák több mint 200 olajipari létesítményét, valamint 111 olajszállító gépkocsioszlopot sem­misítettek meg, megfosztva ezzel egyik fő jövedelemforrásától az iszlamista szervezetet. Az orosz légierő hadműveleteinek 2015. szeptember 30-i kezdete óta – ami Geraszimov szerint áttörést jelentett a „terrorizmus elleni harcban” Szíriában – 12 360 kilométernyi területről és 499 településről verték ki a szélsőségeseket. Hamánál és Homsznál nagy létszámú „bandákat” számoltak fel, Latakija tartományt „megtisztították” a terroristáktól, Damaszkusz elővárosait „felszabadították” a terroristák megszállása alól és felszámolták az útzárt a fővárost az ország északi részével összekötő sztrádán. Kulcsfontosságúnak nevezte a tábornok Aleppó és Karjatejn „felszabadítását”. Mint mondta, az orosz légierő csak azt követően hajt végre légicsapásokat, ha a célpontok adatait több forrásból ellenőrzi, egyebek között műholdas és drónokkal végzett felderítés által beszerzett adatokból.
Geraszimov állítása szerint a szíriai orosz katonai parancsnokság Aleppónál 136 ezernyi békés lakosnak a városból történő kivonulását biztosította. Emellett, a további áldozatok elkerülése érdekében, az orosz kontingens a szíriai kormánycsapatokkal együtt „a méretei és az összetettsége szempontjából egyedülálló humanitárius műveletet” hajtott végre, amelynek keretében 28,5 ezer embert szállítottak át Aleppóból Idlíb tartományba, köztük „terroristákat és azok családtagjait”. Az orosz tűzszerészek Aleppóban 1500 hektár területen több mint 23 ezer robbanásveszélyes tárgyat hatástalanítottak.


Az orosz vezérkari főnök adatai szerint a szíriai lakosság több mint 1100 tonna orosz humanitárius segélyt kapott. A militánsok által körülzárt Deir-ez Zórnál orosz ejtőernyőrendszerek segítségével, egyebek között az ENSZ-en keresztül, több mint 2500 tonnányi humanitárius szállítmányt juttat célba.
Geraszimov kijelentette, hogy az Idlíb tartománybeli Szarmada településen egy amerikai B–52-es bombázó által január 3-án végrehajtott légicsapás következtében 20 polgári lakos vesztette életét. A vezérkari főnök szerint az amerikaiak előzetesen nem egyeztettek az akcióval kapcsolatban. Emlékeztetett rá, hogy az amerikaiak vezette koalíció tavaly szeptember 17-én Deir-ez Zórnál a szíriai kormányerők állásait bombázta. Ezt követően az IÁ egységei támadásba mentek át. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció az elmúlt két és fél év alatt „nagyságrendekkel kevesebb” légicsapást hajtott végre, mint az orosz légierő. Ez szerinte mintegy 6,5 ezer, a terroristák objektumai ellen végrehajtott támadást jelentett.

[box type=”shadow” ]Véres polgárháború, közel félmillió áldozat

Szíriában még 2011 márciusában robbantak ki az első tömeges tüntetések Bassár el-Aszad rezsimje ellen. A diktatúra keményen reagált, sok tiltakozót öltek meg. Válaszként az ellenzéki csoportok is fegyverkezni kezdtek, ebben az Öböl-országok és az USA nyújtott segítséget. Az országban uralkodó zavaros helyzetben egyre több szélsőséges szervezet jelent meg és hajtott végre propaganda- vagy fegyveres akciókat. A harcokba 2014 elején kapcsolódott be az Iszlám Állam (IS), és viszonylag rövid idő alatt ellenőrzése alá vonta Szíria keleti részét, majd az ország mintegy harmadát. Ebben az időszakban jelentős számú áldozatot követelő harcok és megtorlások zajlottak. Az USA egy 40 tagú nemzetközi koalíció élén 2014 szeptemberében indított légi háborút az IS ellen. Vladimir Putyin orosz elnök 2015 szeptemberében Aszad megsegítésére komoly erőket küldött Szíriába. A légi támogatásnak köszönhetően ezután a szír kormányerők már jelentős sikereket értek el. A kurdok által életre hívott és összetartott Szíriai Demokratikus Erők 2016 nyarára amerikai légi támogatással szinte egész Észak-Szíriát visszafoglalta az Iszlám Államtól. 2016 nyarán a török hadsereg is átlépte a határt, és egyszerre kezdett harcokba az IS és a kurd milícia ellen. Szíriában az elmúlt év végétől „elméletileg” tűzszünet van, de ezt az IS és más radikális szervezetek nem tartják be. Putyin már többször bejelentette, hogy „stratégiai céljaikat elérték”, és ezért kivonják az orosz erőket Szíriából, de ez máig nem valósult meg. A polgárháborúnak eddig közel félmillió áldozata van, rengeteg civil objektum – az emberek lakásai – romokban áll. Az utolsó nagyobb hadművelet Aleppo az IS-től való visszafoglalása volt, a harcok sok áldozattal jártak, rengetegen elmenekültek vagy evakuálták őket, a túlélők most kezdtek visszaköltözni egykori otthonaikba. [/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.