Tăriceanu magyarázatot vár Iohannistól

Nyilatkozatháború Székelyföld autonómiastatútuma kapcsán

665

Klaus Iohannis államfő a parlament előtt bizonyítékokat kell bemutatnia az általa felhozott „súlyos vád” alátámasztására miszerint a Szociáldemokrata Párt „titkos megállapodást” kötött volna egy idegen hatalommal, annak érdekében, hogy a nemzeti terület egy részét átadja neki.

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke
fotó: facebook

 

– Ma Iohannis úr a 1989 decembere utáni legsúlyosabb vádat fogalmazta meg, azzal vádolt egy parlamenti pártot, hogy titkos megállapodást között egy idegen hatalommal annak érdekében, hogy átadja neki a nemzeti terület egy részét. Iohannis úrnak meg kell jelennie a parlament előtt, hogy mutassa be a súlyos vádat alátámasztó bizonyítékokat. Erre a vádra két válasz létezik: vagy igazak a vádak és a szóban forgó pártot be kell tiltani, vagy az ország elnöke hazudik és manipulál, s emiatt be kell nyújtsa a felmondását és viselnie kell a törvényes következményeket” – írta szerdán Facebbok-bejegyzésében Tăriceanu.

Az ALDE elnöke szerint a képviselőház tévedett azzal, hogy nem vitatta meg plénumban a tervezetet, de ezt a hibát helyrehozzák a szenátusban.

Mint megírtuk, szerdán Klaus Iohannis államfő sajtónyilatkozatában súlyos vádakat fogalmazott meg a PSD irányába.

– Jó napot kívánok, PSD! – ezekkel a szavakkal, magyarul kezdte nyilatkozatát az államfő, majd így folytatta: –  Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.