Tárgyalóasztalnál a tömbházlakók és a szakemberek

47

A tömbházak hőszigeteléséről egyeztettek a gyer­gyó­szent­miklósi lakástulajdonosi társulások képviselőivel a csíkszeredai OTP Consulting cég munkatársai a napokban. A találkozón azt mérték fel, hány tömbház érdekelt az Európai Unió Regionális Operatív Programjának 3.1-es tengelye által támogatott hőszigetelési programban, illetve, hogy milyen konkrét munkálatok elvégzésére lehet igényelni a támogatást.

Szakemberek és lakástulajdonosok egyeztetnek. Az első lépés az élhetőbb, olcsóbban fenntartható és esztétikusabb panellakásokért
Szakemberek és lakástulajdonosok egyeztetnek. Az első lépés az élhetőbb, olcsóbban fenntartható és esztétikusabb panellakásokért

Másodszor ültek tárgyalóasztalhoz az OTP Consulting szakemberei a gyergyószentmiklósi tömb­ház­lakók képviselőivel, hogy felmérhessék, hány tömbház hőszigetelését igénylik a lakók, illetve milyen konkrét munkálatok elvégzésére kérnék a támogatást. Mint arról korábban beszámoltunk, tartottak már egy lakossági fórumot a tömbházak hőszigetelését célzó programról, akkor azt ismertették részletesen, milyen munkálatok elvégzését támogatja a program, illetve milyen feltételek között pályázhatnak a lakástulajdonosok. Mint mondták, a program fő célja: csökkenteni a tömbházlakások fűtéséhez szükséges hőenergia mennyiségét, ezáltal a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét is, illetve minél több tömbház hőszigetelése. Mindezt 60 százalékban támogatja a Regionális Operatív Program 3.1-es tengelye, illetve a román kormány, a fennmaradó 40 százalék a helyi önkormányzat és a lakástulajdonosi társulások, azaz a lakások tulajdonosai között oszlik 15–25 százalékos arányban.
– Felmérést készítünk arról, hány tömbház kíván részt venni a programban, vannak-e olyan lakások, amelyeket nem lakhatási, hanem gazdasági tevékenységre használnak, illetve arról is tárgyalnánk, milyen munkálatok elvégzésére pályáznak a lakók – közölte lapunk kérdésére Orbán Béla, az OTP Consulting munkatársa. Elmondta, az egyeztetésen nyolc, már megalakult, illetve egy alakulóban lévő tulajdonosi társulás képviselői jelentek meg. Kifejtette azt is, hogy ez a program sokkal előnyösebb, mint az előző hasonló projektek, ugyanis lényegesen több munkálatot foglaltak bele az elszámolható költségekbe. Így többek közt a program támogatja a külső falak hőszigetelését, az ablakok és a bejárati ajtók cseréjét, a teraszok beépítését, a legfelső szint feletti tető és a földszinti padló hőszigetelését. Ugyanakkor elszámolható a fűtésrendszerek javítása, a közös részeken a vízszintes elosztás kialakítása és az egyéni mérőműszerek beszerelése, de támogatják a napelemek és napkollektorok felszerelését is. Emellett támogatás kérhető az elszámolható költségek 15 százaléknyi részarányában olyan kiegészítő munkálatokra, mint az épületek homlokzatának és a sátortetőknek javítása, vízszigetelések terasztető esetében, vízelvezető rendszerek cseréje és javítása, védőjárdák és szellőztető rendszerek javítása, illetve ahol szükséges, az épületek struktúrájának megerősítése.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.