Tárcagyűjtemény világunk történéseiről: Szembemenni a modern értékekkel

11

Manapság már nem a könyv, hanem a telefon az ember legjobb barátja – jegyezte meg Lakatos Mihály író tegnap délután az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában megjelent Súlyos ügyek című könyvének bemutatóján a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Lakatos Mihály Szé­kely­ud­var­hely­ről indult író legújabb könyve összegyűjtött tárcanovelláit tartalmazza. Bevezetőként elmondta, három értékben hisz és hinni fog mindvégig: Istenben, a hazában és a családban. A normalitás fenntartásához ezekbe kell kapaszkodnia az egyénnek. Tárcáiban a normalitással szembemenő történéseket dolgozta fel, azokat, amelyek ellentétben állnak a konzervatív értékekkel. Olyan abnormális jelenségeket vázolt, mint például az erdőirtás, az okok, amelyek a klíma változásához vezettek, a homoszexualitás, a melegházasság, a szappanoperák megjelenése, a digitális világ hatalma és befolyása, az internet stb. Elmesélte, hogy amikor Budapesten a metrón idősebb emberek is – amint helyet kapnak – a telefon képernyőjét „simogatják”, nem értette, mit nyújthat az az eszköz, hogy állandóan a használó figyelmét követeli.
Beszélgetőtársa, Fekete Vince költő kérdéseire válaszolva Lakatos Mihály kiemelte, nagyapja fontos szerepet játszott a kötet megszületésében. Gyermekkorában nagyapja mindig azt mondta neki, hogyha majd idősebb lesz, elmeséli neki az élet igazságait. Nagyapja halála ezt megakadályozta, de gondolkodásmódját és értékvilágát továbbadta neki. Mindketten érzékenyen reagáltak a történelem különböző sumákságaira, ugyanúgy vélekedtek a világról. S hogy unokáival ne történjen ugyanaz, mint vele, leírta mindazt, amit gondol a világról, hogy majd utódai megismerhessék és tudják, hogy milyen világban élt ő.
Történeteinek főhőse Ábel, aki egy székely kisfaluból Budapestig, majd később Amerikába is eljut; reflektál az őt körbevevő világra.
Lakatos Mihály tárcanovelláit életrajzi kötetként is lehet olvasni, hiszen főhőse, Ábel végigkísért életében ott van a gyermekkor, a diktatúra, a szocializmus, a tragédiák, az egyetemi évek, majd a család.
– Bármiről beszélünk, bármikor visszaemlékezünk a gyermekkori évekre, nem lehet megszabadulni a kommunistáktól, a milíciától, az elnyomástól – tette hozzá a szerző.
A könyvbemutatót a Magyar állampolgárság című fejezet felolvasásával zárta, amelyben Ábel apjának honosodási történetét mesélte el. Édesapja utolsó napjaiban megfogadta, hogy magyar állampolgár lesz, s bár már éltében nem sikerült, halála után mégis magyar lett.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek