2021, január 16, szombat.

Tapasztalatszerző körutakon a balánbányai Botorka

[dropcap]A[/dropcap] Hargita–Fehér–Kolozs ifjúsági és kulturális együttműködés című program keretében a Botorka Művelődési Egyesület tapasztalatszerző körutakat szervez. A körutak fő témája a balánbányai magyarság legérzékenyebb problémája: a magyar iskola. Azt szeretnénk megtudni, megérteni, megtapasztalni a körutak alkalmával, hogy miként működnek a szórványban a magyar iskolák, illetve hogyan lehet ezeket létrehozni, működtetni. Ennek érdekében két utat terveztünk: az ezen a téren nagy tapasztalattal rendelkező Nagyenyedet látogattuk meg június végén, második utunk pedig Szamosújvárra fog vezetni, ahol a Téka Alapítvány nagy erőkkel építi a Mezőségi Magyar Oktatási Központot.
Nagyenyedi utunk során meglátogattuk a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot. A közel 400 éves iskolát Kónya Tibor tiszteletes, cserkészvezető, a kollégium iskolalelkésze mutatta be. Nagyenyedről Gyulafehérvárra utaztunk, ahol a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Gimnázium elemi és gimnáziumi tagozatát, illetve a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Gábor Arkangyal Gyermekvédelmi Központot néztük meg, ahol Böjte László központvezető beszélt a gyermekvédelmi intézmények létrehozásának lehetőségeiről és működéséről.
Tartalmas hétvégét töltöttünk, mind a látnivalók, mind a tudnivalók szempontjából. Reméljük, hasznosítani tudjuk a Hargita Megye Tanácsa által támogatott együttműködési program során látottakat, hallottakat.

Mihály Csaba, a Botorka Művelődési Egyesület elnöke,Balánbányakollegium

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb