Tapasztalatcsere a színjátszás örömével

62

Hat csapat részvételével szervezett Diákszínjátszó Fesztivált a gyergyószentmiklósi Ifitéka. A színpadi megmérettetés korábban az Iskoláink Tehetségei nevet viselte, a szervezők elmondása szerint azonban igyekeznek minél jobban kiterjeszteni a rendezvényt, innen a névváltoztatás. Előre megszabott téma nem volt, a darabválasztást a résztvevőkre bízták, a produkciókat pedig szakmai zsűri értékelte. Az Ifitéka vezetője, Málnási Andrea lapunknak megjegyezte: minden az elképzelések szerint alakult annyi szépséghibával, hogy továbbra is problémák akadnak a szülők hozzáállásával.

Hétszínűek. A darabválasztásért kaptak különdíjat Fotó: Kertész László
Hétszínűek. A darabválasztásért kaptak különdíjat Fotó: Kertész László

Tavaly határoztak úgy az Ifitékánál, hogy nem korlátozzák Gyergyószékre, azaz megpróbálják kiterjeszteni az Iskoláink Tehetségei elnevezésű diákszínjátszó vetélkedőt. Málnási Andrea, az Ifitéka vezetője rámutatott: a célok között szerepel, hogy több megyéből érkezzenek csapatok az eseményre, ugyanakkor a jövőben egy többnapos kollokviumszerű színházi fesztivált képzelnek el a szervezők.

Hat csapat, tartalmas előadások
Az idei megmérettetésre hat csapat nevezett be: a gyergyó­szentmiklósi Sfântu Nicolae Elméleti Gimnázium két csapattal jelentkezett, jelen volt a Fogarassy Mihály Általános Iskola Hétszínűek nevű csapata, a Zakuszka elnevezésű diákszínjátszókör szintén Gyergyószentmiklósról, a Hal­vi­rág Egyesület színjátszói, valamint a székelyudvarhelyi Üveg­figurák.
A szakmai zsűrit Dézsi Szilárd rendező, Moșu Norbert és Fodor Alain Leonard színművészek, valamint Huszár Ágnes egyetemi hallgató alkotta. Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal szóvivője – Nagy Zoltán polgármesteri jogkörökkel megbízott alpolgármester üzenetét tolmácsolva – a csapatmunka és az értékteremtés fontosságára hívta fel a figyelmet, a színpadra lépő diákok pedig nem okoztak csalódást: néhány csapat vígjátékkal, mások komolyabb hangvételű darabokkal léptek színpadra, nehéz döntések elé állítva a zsűrit.
A Hétszínűek maguk állították össze a darabot, ezért különdíjat kaptak, a legjobb női és férfi alakításért járó elismeréseket a székelyudvarhelyi Duka Andrea és Erdős Bálint érdemelte ki, a győztesnek járó vándorserleget pedig egy évig a Sfântu Nicolae Elméleti Gimnázium veszi birtokába.

Fejlődés buktatókkal
– Úgy gondolom, már a tavalyhoz képest is fejlődött a rendezvény, amely a darabválasztásokból és a gyermekek hozzáállásából is visszatükröződik – fogalmazott Málnási Andrea. Úgy véli, a szülők hozzáállásával azonban továbbra is problémák vannak, hisz nagyon sokan elkésnek az előadásokról, és olyannal is találkoztak, aki ropogtatnivalóval és kólával érkezett. Az Ifitéka vezetője megjegyezte, minden évben szembenéznek ezzel a problémával, és egyelőre tehetetlenül állnak előtte.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.