2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Tanulónak behajtani tilos

Önkormányzati határozat született a november 5-i tanácsülésen: a tanulóautók csúcsforgalmi időszakban, azaz 6 és 9 óra, illetve délután 14 és 17 óra között nem közlekedhetnek a városközpontban.

A tanácsülésen vitát kavart a sofőriskolák járműveit korlátozó tervezet. Kérdéses, beválik-e a gyakorlatban Fotó: asztalos ágnes
A tanácsülésen vitát kavart a sofőriskolák járműveit korlátozó tervezet. Kérdéses, beválik-e a gyakorlatban Fotó: asztalos ágnes

A tanulóautók Székelyud­var­hely központjából va­ló időszakos „kitiltásá­ról” szóló határozattervezet Kul­csár-Szé­kely Attila színművész, RMDSZ-es tanácsos javaslatára került a határozattervezetek közé, és váltott ki több mint félórás szóváltást a tanácsülésen. Az ellenzék kontrázott, a tulipánosok kollégájuk indítványa mellett érveltek.

Korábban kell felkelni
A nagyvárosok forgalmában járt-kelt városatyák a brassói, bukaresti, temesvári tapasztalataikat taglalták, ebből egy vicces és kevésbé vicces, személyeskedő megjegyzésekkel tűzdelt, legalább félórás szópárbaj kerekedett. Amit az indítványozó, az egyébként Ülkéből ingázó Kulcsár-Székely Attila tanácsos megúszott, mivel szólította őt a szakmai kötelessége, így már csak a tanácsülésről szóló tudósításokból értesülhetett Gálfi Árpád polgári párti tanácsos neki szóló tanácsáról. Gálfi azt üzente Kulcsárnak: nem a tanulóautókat kell hibáztatni, hanem korán kelni, és tíz perccel hamarabb elindulni. A szintén polgári Mike Levente túlzott reakciónak nevezte a tanulóautók közlekedésének szabályozását. Ő úgy vélekedett, hogy a város gépjárműforgalmának optimalizálása egy komolyabb szaktanulmányt igényel, nem egy sebtében meghozott döntést.
– Ha nem tulipános javasolja, hanem az ellenzék, akkor a határozattervezet fel sem kerül a napirendre – érvelt sértetten, arra utalva, hogy a városvezetés nem veszi figyelembe az MPP-frakció által benyújtott, szerinte ennél sokkal nagyobb horderejű javaslatokat.

Jöhet a páros/páratlan?
Mike azt is megjósolta, ha a rábólintanak a javaslatra, akkor várható, hogy következő ülésen a piros színű autók, majd a páros-páratlan rendszámúak közlekedését szabályozzák. Szerinte a sofőriskolák autóinál sokkal nagyobb problémát jelentenek a közlekedésben a köztisztasági RDE vállalat autói – ezt kellene orvosolni.
Jakab Attila EMNP-s tanácsos is „nevetséges fikciónak”, „mondvacsinált ötletnek” nevezte a kezdeményezést, és vázolta, a probléma nem oldódik meg azzal, hogy a sofőriskolásokat pár órára kitiltják a központból, mert „Udvarhelyen sokan szeretnek autókázni”, ergo továbbra is hosszú autósorok araszolgatnak a Kossuthban reggeli és délutáni csúcsforgalomban. Egyébként is, kérdezte Jakab, hol tanuljon meg vezetni szabályosan közlekedni a tanonc, ha nem a város között?
Benedek Árpád Csaba alpolgármester viszont azzal példálózott, hogy Temesváron, ahol ő végezte a sofőriskolát, és ahol több évig élt, a „skoálások” 12 és 16 óra között nem közlekedhetnek a városközpontban.

Elterelő hadművelet
Felmerült a terelőút kérdése is – a várost kikerülő útvonalon senkit nem zavarnának a tanulók. Ezt poénkodva úgy kommentálta Bodnár jegyző: az nem lenne jó, mert ha lenne terelőút, senki nem jönne Udvarhelyre.
A komolytalan vitatkozást többen megunták, így amikor végül szavazásra került sor, szinte nem volt, aki döntsön. Az ülésvezetői szigor hatott: 8 mellette és 4 ellen szavazattal elfogadták Kulcsár „autóstopról” szóló javaslatát.
Ennek értelmében a tanulóautók 6 és 9, illetve 14 és 17 óra között nem közlekedhetnek a Kossuth Lajos és a Bethlen Gábor utcákban, illetve a Városháza és Kőkereszt téren. A szabálysértőket 100-tól 500 lejig terjedő pénzbírsággal figyelmeztetik a változásra.

Spanyolviasz?
Az újságban olvasta a hírt György Vencel oktató, akit megkérdeztünk, mi a véleménye az újonnan elfogadott szabályozásról. Azt mondta, nincs új a nap alatt, mert az udvarhelyi tanulóautók közlekedését eddig is szabályozták, a nehezen megszült határozat ezt csak módosítja. Állította, a megyei rendőrség legutolsó átiratában 6 és 9, illetve 15 és 16 óra, valamint a fent nevezett utcák és terek szerepelnek.
– Tulajdonképpen egy órával hosszabbították meg a restrikciót, s megtoldották a pénzbírsággal. Hivatalos értesítést még nem kaptam – mondta az oktató. Hozzátette, hogy csúcsforgalmi időben eddig sem vitte tanítványait a központba, és tudja, hogy sokan háborognak, de erős túlzás azt állítani, hogy csakis a sofőriskolás autók hibásak a nehézkes közlekedésért.
„Araszolgattunk a Bethlen utcában. Megállított a rendőr, kérdezte, látom-e, hogy mögöttünk mekkora a kocsisor? Mondtam, igen, de ő látja-e, hogy előttünk mekkora, holott ott egy tanulóautó sincs?”– mesélte a fentieket megerősítő tapasztalatát.
Egyébként a megyében csak Székelyudvarhelyen van ilyen megszorítás, Csíkszeredában, Gyer­gyó­szent­miklóson, Maros­hé­ví­zen nincs. Lassan haladó, néha lefulladó iskolásautók viszont ott is vannak. A polgármesteri hivataltól próbáltuk megtudni, pontosan mikortól lép érvénye a határozat, de kérdésünkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb