Tanulmány a hatékonyabb távhőszolgáltatásért

A Majsa Alapítvány ajándéka

30

Magyarországi szakemberek készítettek tanulmányt annak érdekében, hogy a jövőben biztonságosabban és hatékonyabban működhessen a gyergyószentmiklósi távhőrendszer. A több mint 100 oldalas dokumentumot hétvégén adták át Nagy Zoltán polgármesternek.

Hasznos segítség a Majsa Alapítványtól. Nem marad a fiókban Fotó: Lázár Hajnal

Testvérvárosi ajándékot hoztak Gyergyó­szent­mik­­lósra a Majsa Alapítvány képviselői: tanulmányt készítettek a gyergyószentmiklósi távhőrendszer jelenlegi állapotáról és fejlesztési lehetőségeiről, ezt a dokumentumot adták át a városvezetőnek.
Nagy Zoltán elmondta: a Majsa Alapítvány által kezdeményezett munkát Terbe Zoltán elnök, korábbi majsai polgármester koordinálta, akinek már évek óta szívügye a gyergyói fűtés problémája, ugyanakkor fontos szerepet vállalt Kajtár László is, aki a Budapesti Műszaki Egyetem épületgépészeti tanszékének vezetője volt korábban. Nagy Zoltán kifejtette: a tanulmány szakmai csapat bevonásával felméri a rendszer jelenlegi műszaki állapotát, valamint tartalmazza a szakemberek javaslatait arra vonatkozóan, hogy milyen fejlesztési irányokat lehet követni a szolgáltatást illetően.
– Ez az iratcsomó adomány, amelyért a városnak nem kell fizetnie, s általa láthatjuk, hol állunk ma a fűtés terén, s hova lehet eljutni – fogalmazott a városvezető. Hozzátette, pályázni szeretne az önkormányzat a távhőrendszer fejlesztésére, s az elkészült dokumentum ebben alapvető fontosságú lesz, hiszen elismert szakemberek bevonásával készült el.
– Bízom benne hogy a tanulmány olyan részleteket tár fel, amelyek jobbá teszik a rendszert, hiszen meghatározóan fontos, hogy az jól működjön, s ha lesz pályázati lehetőség, akkor a szakmai rész megalapozásához hozzájárulunk, s ezáltal tudunk segíteni a városnak – mondta Terbe.
A tanulmány kilenc pontból álló javaslatot fogalmaz meg, többek között a kazánok felújítására, a számítógép-vezérlés újratelepítésére, a keringetőszivattyú szabályozására, a bővítési lehetőségekre vonatkozóan.
– A javaslatok azt szolgálják, hogy a rendszer stabilabban, megbízhatóbban működjön és automatizáltabb legyen – fogalmazott Kajtár László.
Nagy Zoltán polgármester megjegyezte, a szakemberek véleménye az, hogy maga a rendszer jó, viszont nincs kellően automatizálva és „finomra hangolva”, s a következőkben azon dolgoznak majd, hogy a fogyasztók érdekében jobbá tegyék azt. Nagy hangsúlyozta: az ajándékba kapott tanulmány biztosan nem fog a fiókban lapulni.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek