2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Tanuljunk művészetet!

Az önkifejezés, tanulás és művészi képességek fejlesztése céljával érkeztek a szenttamási Szent Anna-feredőhöz a harmadik alkalommal megszervezett Alternatív Diáktábor résztvevői hétfőn délután. A Hargita Megyei Magyar Diáktanács által szervezett táborban nagyrészt középiskolások, de általános iskolát végzettek és egyetemisták is jelentkeztek.

Visszatérők és új résztvevők is hasznosan töltik az időt. Kreatív tábor Fotók: László F. Csaba

A táborban sétálva különböző műhelymunkákba kaphatunk betekintést: a színpadon salsáznak, a képzőművészetek műhelyében testfestészet (body art) folyik – éppen egymás karjára festik az ötletes motívumokat, mintákat –, a kreatív írás műhelyében mindenki tollat ragadva írkál valamit. Szinte tapintható a csend itt a természet árnyalataival megszínesítve – talán ez kell ahhoz, hogy a résztvevők meghallhassák saját, belső gondolataikat. A zeneműhelyben különböző hangszerken próbálgatják tudásukat a diákok, a körülbelül száz méterre fekvő dombtetőn pedig a drámások mozgását látjuk, ahogy önfeledten hangot adnak gondolataiknak.

Változatos műhelyfoglalkozások közül választhattak. Az önkifejezés útjain

Neves oktatóktól tanulhatnak
A 44 résztvevő délelőtt bekapcsolódik az előre kiválasztott műhelymunkába. A műhely kiválasztása bejelentkezéskor dőlt el, amikor a jelentkezők megjelölték az érdeklődési körüknek megfelelő műhelyeket és egy motivációs levélben megindokolták, hogy miért éppen az illető műhelyt szeretnék választani.

A műhelymunka vezetői között olyan neves oktatókkal találkozhatunk, mint a drámát oktató Mucha Oszkár, a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely színésze vagy André Ferenc költő, slammer, szerkesztő, aki a kreatív írás műhelyt vezeti.

– Kíváncsi és érdeklődő fiatalok gyűlnek össze, hogy az iskolai oktatás mellett plusztudást szerezzenek, önerőből, én pedig azért vagyok itt, hogy átadjam a tudásom – hangsúlyozta André Ferenc. Mint mondta, aki ezt a szakkört választja, nem fog félni a szövegektől, bővül a kreativitása és kifejezőkészsége, ami nagy segítség, hisz nap mint nap kapcsolatban vagyunk szövegek írásával – legalábbis üzenetek vagy e-mail­ek formájában.

Délutáni szakkörök színes választéka
A délelőtti foglalkozások után délutáni szakkörök vannak, amelyekbe szabadon bekapcsolódhatnak vagy a délelőtti műhely folytatásaként részt vehetenek a diákok.

A program főszervezője, a Hargita Megyei Magyar Diáktanács elnöke, Csiszér Bence elmondta: tavalyhoz képest változás, hogy idén bővítették a délutáni foglalkozásokat kerekasztal-beszélgetés szakkörrel, illetve a megszokott dráma- és szabad improvizációs fogalkozások mellett minden délután lesz textil szakkör is. A textil szakkör meglepően nagy népszerűségnek örvend még a fiúk körében is. További változás a helyszín, ami különleges hangulattal gazdagítja a tábort. Csiszé Bencétől ugyanis megtudtuk: az előző években a tábort Marosfőn szervezték a Nagyhagymás Villában, ehhez képes idén a szenttamási Csonkatorony közelében fekvő Szent Anna-feredőnél sátoroznak a résztvevők.

A tábort idén országos szinten szervezték meg, így érkeztek Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Háromszékről is.
– Esténként a játékokat, előadásokat, koncerteket a résztvevők tartják az oktatókkal együtt – jegyezte meg a főszervező. – Célunk, hogy mindenki önkifejezésre jusson, új dolgokat fedezzen fel magában, illetve a meglévő képességeit kamatoztassa.

Újoncok és visszatérők
Az diáktanács elnökségének 10 fős csapata szervezte a tábort, a lebonyolításában pedig 12 önkéntes is segítkezik. Az önkéntesek nagyrészt az előző táborok résztvevőiből kerültek ki. Ilyen például Bartalis Orsolya és Keresztes Szabolcs is, akik lapunknak elmondták: fonosnak tartják, hogy segítsenek másoknak megélni azt az örömöt és személyiségfejlődést, amit ők is megtapasztaltak.

Olyan résztvevő is van, aki már harmadik alkalommal csatlakozik a táborhoz. A marosvásárhelyi Fancsali Kingát egyrészt a közösség, másrészt a sokszínű foglalkozások vonzották ide harmadik alkalommal.
– A legelső táborban is André Ferenc tartotta a kreatív írást, és nagyon élveztem. Azóta is írok, verseket publikálok és bölcsész karra felvételiztem Budapestre – mesélte a lelkes résztvevő.


A baróti Bedő Botond először van itt, a szervezőktől hallott a táborról és a zene műhelyben tevékenykedik. Mint mondta: énekel a Heat Factory együttesben, de néha gitározik is, így itt nagyon kreatívan léphet be a zene világába, a műhelymunkákon keresztül.

A legnépszerűbb műhelyek egyébként a dráma és a kreatív írás, mivel nem követelnek előzetes tudást – mondta a Hargita Megyei Magyar Diáktanács alelnöke, Mihály János. Véleménye szerint a tábor nemcsak személyiségfejlesztő, de a pályaorientációban is segít, és a legfontosabb, hogy egymás megnyilvánulásaiból is sokat tanulnak a résztvevők.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb