Tanuld meg uralni a pénzed!

54

Pénzügyi és gazdasági vetélkedőt szervez középiskolások számára a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Bank és az OTP Bank. Négyfős csapatok jelentkezését várják november 4-ig. A részleteket tegnap a Sapientián tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Negyedik alkalommal szervezi meg a középiskolásoknak szóló Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetélkedőjét a támogatóival közösen a Sapientia – EMTE. Tavaly több mint tíz város 15 középiskolája vett részt a megmérettetésen, közülük egy tucatot idénre is visszahívtak. A versenyre négyfős csapatok jelentkezhetnek, ugyanabból a középiskolából akár többen is. A szervezők a verseny legfontosabb céljának a magyar nyelven tanuló fiatalok pénzügyi, gazdasági ismereteinek bővítését tartják.
– Fontos, hogy mindenkinek legyen pénzügyi ismerete magyar nyelven, még azoknak is, akik nem ezen a területen dolgoznak. Ez egy remek lehetőség, hogy a fiatalok megszerezzék az alapvető tudást a pénzügy és gazdaság területén, megtanulják a szakkifejezéseket, és esetleg kedvet kapjanak ahhoz, hogy a továbbiakban ezt tanulják az egyetemen – hangsúlyozta a Pénzidomár-program tegnapi tájékoztatóján Zsigmond Barna Pál főkonzul.
A verseny két fordulóból áll: az első részben kérdéslista kitöltése lesz a feladat, ez alapján esszék kidolgozása. A válaszok keresése közben máris fontos ismeretek birtokába juthatnak a diákok. Lá-
zár Ede dékánhelyettes úgy véli, a próbák révén a diákok elvontabban viszonyulnak a gazdasági kérdésekhez. A második fordulót november 20–22. között rendezik, a továbbjutott csapatok egy létező vállalat valós problémájára kell megoldásokat találjanak és prezentálniuk is javaslataikat a szakmai zsűri előtt. A feladat megoldására csupán egy nap áll majd rendelkezésükre.
– A vetélkedő célja tudatos gazdálkodókat, vásárlókat és fogyasztókat nevelni, akik helyi termékeket használnak. Ennek a versenynek hagyománya, múltja és jövője van, igyekszünk, hogy minél színvonalasabb legyen, esetleg nemzetközi versennyé is növekedhet – vázolta a távlati terveket Farkas László, a társszervező OTP Bank csíkszeredai fiókjának igazgatója.

Györffy Ibolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.