2021, január 17, vasárnap.

Tanösvény, felkészítő és kiadvány

Tanösvényt épített, gyermekeknek tartott felkészítőt és kiadványt is megjelentetett sikeres pályázatnak köszönhetően a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park partnerségben a Természeti Értékeink Megőrzéséért Egyesülettel. A cél a környezetvédelmi nevelés.

A diákok körében népszerű a Junior Ranger tábor
A diákok körében népszerű a Junior Ranger tábor

Idén harmadszor pályázott és nyert támogatást a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia 2015-ös Zöldövezet-programjának köszönhetően a balánbányai, Természeti Értékeink Megőrzéséért Egyesület és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park. A Junior Rangerek felfedezik a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park rejtett kincseit, az érintetlen erdőket – ez volt a címe az idei projektnek.
Ennek keretén belül iskolásoknak tartottak 4 napos felkészítőt, az Egyeskőnél található menedékháznál természetismeret, környezetvédelem témában tartottak foglalkozásokat a gyerekeknek, majd egynapos kirándulást is szerveztek. Míg tavaly a barnamedve és annak élőhelye volt a téma, addig idén a több száz éves fákat rejtő, az ember keze által nem károsított erdőrészekre fordítottak hangsúlyt – mondta el Laczkó Zoltán, a nemzeti park környezetvédelmi neveléssel foglalkozó munkatársa. Hozzátette, a részt vevő gyerekek a megye több településéről érkeztek, egy-egy iskolában olyan sok jelentkező volt a programra, hogy a tanárok a tanulmányi eredményekhez kötötték a részvétel lehetőségét. A pályázat témájába illően egy tanösvényt is kiépítettek, mely egy közel 500 éves jegenyefenyőhöz vezeti a kirándulót. Laczkó Zoltán részletezte, az Egyeskőhöz vezető ismert turistaútvonalról tér le a most kiépített ösvény, mely pihenővel és kitisztított forrással várja az arrajárót, az óriásfenyőnél pedig kétnyelvű ismeretterjesztő tábla tájékoztatja a látogatót. A pályázatnak köszönhetően egy kiadvány is napvilágot látott, amelyben a nemzeti parkot és az érintetlen erdőrészeket mutatják be.
Őshonos fajokból álló erdők, ahol nem láthatók emberi tevékenység egyértelmű jelei, az ökológiai folyamatokat nem zavarták meg, és ezért a természet ősi állapotban tud létezni – így határozza meg az érintetlen erdőrészeket a könyvecske, melyet ingyen osztanak szét a diákok között. A nyár folyamán lezajlott programról bemutatót tartanak a részt vevő iskolákban, és már a jövő évi rendezvényre toborozzák a résztvevőket. Hegyi Barna, a nemzeti park igazgatója reményét fejezte ki, hogy jövőre is sikeresen tudnak pályázni, és akkor a tervek szerint a védett terület vizei és azok élővilága képezné majd a foglalkozások témáját.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb