Tanítás másként, máshol

Finnországi élménybeszámoló

88

Finnországban az egyes iskolák és az azokat működtető önkormányzatok hatalmas szabadsággal és egyben felelősséggel rendelkeznek abban a tekintetben, hogy milyen módon szervezik meg az oktatási munkát. A skandináv ország oktatási rendszere mégis az egyik legsikeresebb a világon – hangzott el múlt csütörtökön a Mindennapi kreativitás – a finn oktatási rendszer lehetséges tanulságai című panelbeszélgetésen. Az eseménynek a csíkszeredai József Attila Általános Iskola díszterme adott otthon.

Érdemes tanulni nyelvrokonaink oktatási rendszeréből. Tanulságos szakmai program Fotó: László F. Csaba

Részletgazdag élménybeszámolóval rukkoltak elő csütörtökön a csíkszeredai József Attila Általános Iskola pedagógusai a finnországi Jyväskylä-i Tudományegyetem Tanárképző Intézete által szervezett képzésről, amelyen még tavaly novemberben vettek részt. A finnországi oktatási kalandot az iskola a Spektrum Oktatási Központtal közösen szervezte meg.
Többek közt elhangzott: a nemzetközi oktatási rangsorok éllovasának számító Finnországban már nincsenek hagyományos értelemben vett tantárgyak. Az oktatási rendszer elvárása ugyanis az, hogy a diákok értsék a különböző tudományágak közötti összefüggéseket.
Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ igazgatója elmondta: a finnországi tanulmány­út átfogó Erasmus-projekt része (angol elnevezése Everyday Creativity, azaz Mindennapos Kreativitás), és a szakmai programnak kétharmadán vannak túl.
A panelbeszélgetés meghívott szakértője Petteri Laihonen, a Jyväskylä-i Tudományegyetem oktatója volt, aki a jelenlévők meglepetésére tökéletesen beszélt magyarul. Elmondta: a finn oktatási rendszerben az alapoktatás kilencéves, ebből hat az elemi oktatás. Ezalatt ugyanaz a tanító tanítja a gyerekeket. A következő három évben már szaktanárok oktatják a finn gyerekeket is. A finn oktatási rendszer érdekessége, hogy nagyon sokáig nem érdemjeggyel értékelik a diákok teljesítményét, a kerettantervük csupán annyit ír elő, hogy ennek legkésőbb nyolcadik osztályban kell megtörténnie. Az érettségi náluk ugyanakkor már kizárólag digitális alapú.
Ferencz-Salamon Alpár, a József Attila Általános Iskola igazgatója ugyanakkor arról számolt be: a legszembetűnőbb az volt számára, hogy az általuk meglátogatott finn iskolában mindennek megvolt a helye úgy, hogy az egész szerves egységet alkotott.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek