Tanítani fogják az úrihímzést

Iskolások ismerkednek a kézimunkákkal

354

Diákok ismerkednek a régi magyar hímzések világával a gyer­gyó­szentmiklósi Gránátalma Egye­sület kiállításán. A következő tanévtől tanítani is fogják az öltéstípusokat az iskolákban.

Értékes kiállítás a Sándor-házban. A következő tanévtől elsajátítható a tudás Fotó: Lázár Hajnal

Több iskoláscsoport látogatott tegnap a Sándor-házba, ahol a Gránátalma Egyesület úrihímzés-kiállítását tekinthették meg.
– Elérkezett az idő, hogy gondoskodjunk gyűjteményünk jövőjéről. A következő tanévtől iskolákban kezdjük el a hímzéstípusok ismertetését, ebben a tanévben meghívjuk az osztályokat, hogy ismerkedjenek a kézimunkákkal, hogy legyen, amihez ősztől csatoljuk az információkat – mondta el Kisné Portik Irén, az egyesület vezetője.
Mint kifejtette, az iskolaigazgatókkal már egyeztettek, azt tervezik, hogy minden hónapban kézimunkaórát tartanak az osztályoknak, s ha egy alkalommal egy öltéstípust tudnak megtanítani, akkor egy tanévben az már tíz öltés, és második osztálytól hetedik osztályig már nagyon sokat tudnak tanulni a diákok. Azok a tanulók, akik tehetségesnek bizonyulnak e téren, a Gránátalma Egyesület nyári táboraiban mélyülhetnek el jobban a témában. Amíg erre sor kerülhet, egyelőre a kiállításlátogatáson ismerkedhetnek az úrihímzéssel.

– Egyelőre bizonyos fogalmakat szeretnénk ismertetni, s egyáltalán felhívni a figyelmüket arra, hogy Gyergyószentmiklóson létezik úrihímzés-kiállítás – mondta Kisné. Megjegyezte, a helybéliek közül sokan nem tudják, milyen értékes gyűjtemény birtokában van az egyesület, hiszen az úrihímzést már hungarikumként tartják számon.
A kézimunkákat az asszonyok hosszú évek alatt készítették aprólékos munkával, hogy a több száz éve fennmaradt hímzéseket megőrizzék és a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék. Éppen ezért szeretnék népszerűsíteni a kiállítást, hiszen azok a családok, akik tudomást szereznek róla, később távolról érkező vendégeiknek is megmutathatják. Sok osztály iratkozott be a programba, a következő napokban egymást váltják majd a csoportok a Sándor-házban, s a következő hónapokban is folytatódnak a látogatások. Egyelőre az általános iskolások vannak beosztva, de a későbbiekben a középiskolásokat is várják majd, sőt a környékbeli települések diákjait is megszólítják.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek