Tanítani és népszerűsíteni a sportágat

Kardvívótábor negyedszerre

32

Idén negyedik alkalommal volt lehetőségük a gyergyóremetei gyermekeknek egy héten át kardvívást tanulni Csikány Mihály profi kardvívóoktató segítségével. Az egykori válogatott sportoló amerikai edzői pályafutását maga mögött hagyva, a Gyergyói-medencében népszerűsítené és oktatná a kardvívást a közeljövőben.

A táborozó gyermekek lelkesedése már megvan Fotók: Boncina-székely szidónia

A remetei sportcsarnokban idén is egy hétig a kardvívásé volt a főszerep: tizennyolc gyermek vett részt az edzőtáborban, amely által folytathatták a sportág gyakorlását.
– Ebben a sportágban kemény törvények uralkodnak, hiszen minden egyes találat után visszajelzés van: ha megdolgoztál érte, tiéd a találat, ha nem, akkor a másiké. Éppen ezért gondolkodni tanít, és felelősségre, elsősorban saját tetteinkkel kapcsolatban – mondta el a délutáni edzések szünetében Csikány Mihály kardvívóedző.
Az egykori válogatott sportoló a Budapesti Honvéd Vívó Szakosztályában kezdte pályafutását nyolcévesen. Később az Egyesült Államokba költözött, itt dolgozik edzőként 16 éve: New Yorkban az olimpiai csapatnál volt, most Denverben főként gyermekeket tanít kardvívásra.

Csikány Mihály edző és tanítványai

Csikány Mihály szívesen meghonosítaná ezt a sportot vidékünkön. Az évente szervezett táborokat a Kereszthegy Sportegyesület és a gyergyóremetei önkormányzat is támogatja, az edzésekhez szükséges felszerelések vásárlásával és edzési lehetőség biztosításával a sportcsarnokban. A továbblépéshez azonban szükség lenne stabil, harmincfős gyermekközösségre, valamint a versenyeken való részvételhez védőruha beszerzésére. Ezt követné a kemény munka, a versenyekre való felkészülés, de a befektetés megtérülne – véli az edző.A remetei gyermekek a vívótáborban elsajátítottakat táborzáró műsorban mutatják be ma este a Balás Gábor Művelődési Házban. Az országos szinten népszerű sport remélhetőleg a Gyergyói-medencében is otthonra talál: a szakember és a gyermekek lelkesedése már megvan hozzá.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek