Tanfolyam, nem csak bogarasok számára

74

Három hónapos tanfolyam keretében a méhészkedés, méztermelés alapvető elméleti és gyakorlati szabályait, technikáit sajátíthatja el az a két tucat gazda, akik a Hargita Megyei Agrárkamara és a Hargita Megyei Méhészegyesület csíkszeredai méhészképzésére jelentkezve a hétvégén kezdték el szakmai tanulmányukat.

Lázár Tibor méhcsaládokat vizsgál. Továbbadják az évtizedek alatt felhalmozott tudást
Lázár Tibor méhcsaládokat vizsgál. Továbbadják az évtizedek alatt felhalmozott tudást

Több mint húsz hallgatóval indult el a hétvégén, Csíkszeredában a Hargita Megyei Agrárkamara kezdő méhészeknek szóló tanfolyama. A három és fél hónapos, akkreditált, május közepén záruló oktatási program ideje alatt a méhészet iránt érdeklődő gazdák, kezdő- és hobbiméhészek a méhlegelők, a méhészeti technológiák, a méhbetegségek és a méhegészségügy, valamint a méhészeti termékek előállítása, továbbá az értékesítéshez kapcsolódó gazdasági, számviteli, élelmiszerbiztonsági tudnivalókról, szabályokról „gyűjthetnek” alapvető tudásanyagot. Ezekre az információkra, elméleti tudásra később – megfelelő gyakorlati tapasztalat birtokában – a méhészkedést akár a főmegélhetést biztosító tevékenységként is alapozhatják – biztatta a méhészképzés pénteki első előadására összegyűlt gazdákat Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója.

Helyük van a vásárokon
A képzést szervező intézmény vezetője elismerte, bár az elmúlt évek alatt a mostanihoz hasonló méhészképzéseknek köszönhetően a méhészek, illetve a kis- és közepes családi méhészetek száma Hargita megyében is ugrásszerűen nőtt, a mézfogyasztáson, a méhészeti termékek egészségmegőrző szerepének és hatásainak tudatosításán van még mit javítani. Megjegyezte, a kiváló minőségű mézeiket és méhészeti termékeiket kínáló termelőkkel a helyi fogyasztók a Hargita Megyei Agrárkamara havi rendszerességű, a csíkszeredai megyeháza oszlopsorai között tartott vásárain is találkozhatnak, de ugyancsak rendszeres résztvevői a méhészek az intézmény időszakos – tavaszi, őszi, karácsonyi – nagyvásárainak, mezőgazdasági mustráinak is. A hagyományos termékek őszi vásárának ráadásul a Hargita Megyei Méhészegyesület éves Mézfesztiválja is szerves, az utóbbi három esztendőben elmaradhatatlan részét képezi – jegyezte meg Ábrahám Emma.

Alaptudás az elinduláshoz, továbbfejlődéshez
A Hargita megyei méhésztársadalom erősödésének, a méhészet iránt érdeklődők gyarapodásának Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke, a méhészképzés egyik előadója is örvend, ugyanakkor azt sem hallgatta el: a most indult tanfolyam résztvevői közül sem lesz mindenki méhész. Leszögezte: három hónap alatt nem lehet mindent megtanulni, a továbblépéshez, a szakmai fejlődéshez és a méhcsaládok szakszerű gondozásához és bővítéséhez nélkülözhetetlen alaptudást viszont igenis meg lehet szerezni.
– Márpedig két-három méhcsalád fenntartásához is ugyanannyi tudás kell, mint száz család ellátásához – hangsúlyozta a megyei szakegyesület vezetője.

[box type=”shadow” ]212 tonna mézet termeltek tavaly a helyi méhészek

Nagyjából az utóbbi két esztendő állományával megegyező, 16 ezer körüli méhcsaládszámmal zárták a 2015-ös szezont a Hargita megyei méhészek. A megyében bejegyzett méhészek birtokában a betelelési időszakban 16 276 méhcsalád volt – derül ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium legfrissebb, 2015. október végi állapotot tükröző adatsorából. Az évente termelt mézmennyiség 2013–2015 között 10 százalékos különbséggel, 200-220 tonna között változott. A Hargita megyei méhészek állományukkal tavaly 212 tonna mézet termeltek, ebből a család számára, saját fogyasztási célra 38 tonna, értékesítésre pedig 174 tonna került – döntően otthon kicsomagolva, a fogyasztóknak közvetlenül értékesítve. A feldolgozó- és élelmiszeriparra ugyanakkor továbbra sem tekintenek jövedelmező felvevőpiacként a gazdák: ipari célra a Hargita megyei méhészek a tavalyi mézmennyiségből csupán 36 tonnát értékesítettek – olvasható ki a mezőgazdasági minisztérium adataiból.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek