Tanfolyam indul kismamáknak és kispapáknak

Dúla segítségével, havi rendszerességgel

193

Új, havi rendszerességgel megtartott szülésfelkészítő kezdődik Tudok szülni címmel Csík­sze­redában a Csíki Anyák Egyesülete jóvoltából. A 26-ik terhességi hét után járó kismamáknak szánt intenzív, háromnapos programban jelentős szerepet kapnak az apák is.

A szülésfelkészítőt minden alkalommal a Kolozsváron élő dúla, kétgyermekes anyuka, Deák Zsófia tartja. Az első alkalom ezen a hétvégén lesz, pénteken, szombaton és vasárnap tartják a Müller László utca 3. szám alatt található Albert atya házban, 15-20 személy részvételével. Amennyiben túl sok a jelentkező, az esemény átköltözik a Hargita Megyei Kulturális Központ (Temesvári sugárút 4. szám) alagsorába.
– A felkészítő szervezését azért tartjuk fontosnak, hogy mindenki számára elérhető, megfizethető legyen, viszonylag rövid ideig tartson. Szeretnénk, hogy azok az anyukák is eljussanak, akiknek nincs lehetőségük más felkészítőre eljárni. A program viszonylag sűrű, de igyekszünk minden témát kimeríteni: 18 órás a képzés, három napra lebontva, 6-6 órát tartanak az előadások szünetekkel – ismertette a részleteket Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke.
A tanfolyam alapszemlélete szerint a szülés egyaránt testi és lelki folyamat, amelyhez minden nőben ott rejlik az ősi, ösztönös tudás. A szüléstől és a fájdalomtól való félelem az, ami megakadályozza, hogy a szülésre mint örömteli, meghitt családi eseményre, az összehúzódásokra pedig mint erőteljes hullámokra várjanak, és mindezt ne túlélni, hanem megélni akarják.
A Tudok szülni tanfolyam témái között szerepel az egészséges várandósság, a testi-lelki felkészülés a szülésre, szülőségre, a „várandós apák”, a vajúdás és szülés folyamata, az alternatív fájdalomcsillapító technikák megismerése. De a szülés körüli beavatkozások bemutatása is megtörténik, ahogy téma lesz a vajúdás és a szülés lelki állomásai, az újszülött gondozása, a testvérek kapcsolata, a szoptatás, a gyermekágyi időszak, a csecsemőgondozás és az apák szerepe a szülés alatt és után.
Minden szülés előtt álló anyának fontos, hogy magabiztosan, nyugodtan és optimistán vágjon neki ennek az útnak, a havi egy alkalommal megtartott tanfolyam minden olyan információt tartalmaz, amit egy szülésre és babára váró párnak tudni érdemes – vallják a szervezők. A felkészítőn való részvétel 270 lejbe kerül, az apa részvétele ingyenes.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.