Tanévnyitó újdonságokkal, tiltakozással

A megyében köszönti a diákokat a tanügyminiszter

120

Benépesülnek ma az óvodák és iskolák, elkezdődik a 2018–2019-es tanév. A mai kezdés nemcsak a köszöntésekről, hanem a tiltakozásról is szól: van, ahol japán sztrájkkal jelzik, hogy nem értenek egyet a román nyelv elemiben való oktatására vonatkozó rendelkezéssel. Hargita megyében több mint 50 ezren tanulnak a közoktatási rendszerben.

Új tanévre csengetnek be. Nem felhőtlen a kezdés fotó: Archív

 

A 2018–2019-es tanév első féléve 2019. február elsejéig tart, a második félév jövő év február 11-én kezdődik és június 14-én ér véget. Az oktatás 2019. május 31-én befejeződik a végzős középiskolások számára, és június 7-én ér véget a nyolcadikosok számára. A vakációkat a megszokott módon adják ki: téli vakáció (2018. december 22.–2019. január 13.), félév közi vakáció (2019. február 2.–február 10.), tavaszi vakáció (2019. április 20.–május 5.), majd a 2019. június 15-én kezdődő és szeptember 15-ig tartó nyári vakáció. Az elemisták és óvodások számára lesz még egy kis pihenő ősszel, október 27. és november 4. között is – olvasható az oktatási tárca honlapján.

Utolsó simítások
A tanfelügyelőség előzetes adatai szerint több mint 50 ezerre tehető azon óvodás, elemista és felső tagozatos, továbbá középiskolás diákok száma, akik ma reggeltől ismét benépesítik a megyebeli tanintézeteket.
Görbe Péter főtanfelügyelő elmondta: a tanintézetek – amennyire lehetett – felkészültek a diákok fogadására, tisztaság, rend van. Ma minden osztályban lesz pedagógus, aki várja a gyermekeket, az utolsó helyettesítő állásokat pénteken osztották ki.
Magyar tankönyvek tekintetében sokkal jobb lesz a helyzet, mint az előző években – összegezte a főtanfelügyelő. Hozzátette, még nem érkezett meg minden könyv, a napokban is várnak szállítmányokat, de remélik, hogy a következő hetekben minden tankönyvet megkapnak.

Kezdés után ellenőriznek
Hargita megyében a tanintézetek 5 százalékának nincs jelenleg egészségügyi működési engedélye, ez az arány szám szerint 26 oktatási egységet jelent – számolt be tanfelügyelőségi adatokra hivatkozva az Agerpres.
Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint más megyékhez viszonyítva jól állunk az egészségügyi működési engedélyeket illetően, a statisztikában már szereplők mellett pedig jelenleg is folyamatban van több engedélykérés elemzése. Tar Gyöngyi lapunkkal közölte: az intézmény tanévkezdés után kezdi el a saját ellenőrző akcióját az óvodákban, iskolákban, akkor, amikor már a gyermekek is az épületekben vannak, és nemcsak állványokat, létrákat találnak ott.

A Gogából indítja a tanévet a miniszter
A tanfelügyelőséghez megérkeztek pénteken a 2018/9-es kormányrendelet gyakorlatba ültetésével kapcsolatos pontosítások. Ez az a rendelet, amely előírja, hogy az elemi osztályokban felsőfokú végzettségű szaktanárok oktassák a román nyelvet. Mint ismeretes, magyar szakmai és szülői szervezetek, továbbá az RMDSZ is kérte ennek visszavonását.
– Ettől nem áll el a minisztérium, a pontosítás szerint is meg kell ezt valósítani. A héten meg kell nézzük, hogy melyik iskolában milyen módon lehet megoldani, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkező szaktanárok oktassák elemiben is a románt – mondta Görbe Péter. A főtanfelügyelő rámutatott, az utasítások szerint csak akkor oktathatja továbbra is tanító a románt, ha nem sikerül szaktanárt biztosítani erre.
Valentin Popa oktatási miniszter egyébként Hargita megyében nyitja meg a tanévet, ma reggel 9 órakor a csíkszeredai Octavian Goga Gimnáziumban, 11 órakor pedig a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskolában köszönti a gyerekeket. Mint megtudtuk, ő kívánt a megyénkbe jönni.

Japán sztrájkba kezdenek
A csíkszeredai József Attila Általános Iskola Facebook-oldalán bejelentette: a pedagógusközösség ma japán sztrájkba kezd, így tiltakoznak a 2018/9-es rendeletbe foglaltak ellen. Közleményükben rámutatnak: az előzetes konzultáció, egyeztetés vagy hatástanulmányok nélkül elfogadott, mintegy háromezer magyar tanítót és 52 ezer gyermeket érintő rendelkezés iskolájukat is lehetetlen helyzetbe sodorja. Felelőtlennek, szakszerűtlennek és jogszerűtlennek tartják az iskolakezdés előtt pár nappal bevezetett, radikális változást hozó intézkedést, úgy gondolják, pedagógusok és gyermekek ezzel újból kísérleti alannyá válnak. „Kérjük, ne űzzenek csúfot a tanítói hivatásból és saját állami felsőfokú intézményeik diplomáiból” – áll az iskola közleményében, amelyben következetes és fenntartható oktatási reformot követelnek.
Tegnapi közelményében az Er­délyi Magyar Nemzeti Tanács a japán sztrájkhoz csatlakozó felhívásában arra kéri az állampolgárokat, hogy a munkahelyen, az utcán viseljenek fehér karszalagot.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek