Tandíjmentes egyetemi helyek vidéki diákoknak

Továbbtanulás: van-e motiváció?

109

A következő tanévtől kezdődően összesen 2000 egyetemi helyet különített el a kormány a vidéki szakközépiskolákban érettségiző diákoknak. Az érintett oktatási intézmények vezetői jónak tartják a kezdeményezést, kérdés számukra azonban, hogy a tanulók elég motiváltak és felkészültek-e ahhoz, hogy éljenek a lehetőséggel. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem 161, vidékről érkező diáknak tart fenn helyet a 2018–2019-es egyetemi évben.

Az oktatástudományi világszervezet 19. kongresszusán Valentin Popa oktatási miniszter is rámutatott arra, hogy a kormány által biztosított 2000 tandíjmentes egyetemi hely nagy lehetőséget teremt a vidéki szakközépiskolákban tanuló diákoknak a továbbtanulásra. Az oktatási miniszter szerint a vidéken élők körében háromszor nagyobb az iskolaelhagyás, az itt működő tanintézmények – köztük a szakközépiskolák – tanulói az országos szintfelmérő vizsgákon is gyengébben szerepelnek a városi környezetben tanuló társaiknál, és kevesen vesznek részt az egyetemi oktatásban.
Ezen szeretne változtatni a kormány, és nagyobb lehetőséget biztosítani a továbbtanulásra a vidéki szakközépiskolákból jövő fiataloknak.
– Tájékoztattuk diákjainkat az államilag fenntartott és támogatott egyetemi helyekről. Jó lett volna, ha már a tanév elején bejelenti ezt a kormány, úgy talán már idén nagyobb motivációja lett volna a végzős diákoknak, hogy jól érettségizzenek – mondta lapunknak Vízi István, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója.
A csíkszentmártoni szakközépiskolában egy líceumi osztály 17 diákja végzett idén, közülük 14-en iratkoztak be érettségire. Az igazgató szerint a végzősök többsége a szakközépiskola befejezése után azt tervezi, hogy munkát vállal, a szakmai, vagyis technikusi diplomával pedig ezt megtehetik akkor is, ha nem sikerül az érettségi vizsgájuk.
A Hargita megyei szakközépiskolák közül a következő vidéki iskolák diákjai jelentkezhetnek a kormány által biztosított ingyenes egyetemi helyekre: a Korondi Szakközépiskola, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpont, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola, a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola, a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Gimnázium, illetve a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Gimnázium.
A kormányprogram szépséghibája, hogy az említett tanintézmények között van az a két iskola is, ahol a tavalyi érettségi eredmények szerint egyetlen tanuló sem írta meg az átmenéshez szükséges jegyet.
Megkérdeztük a gyergyóditrói szakközépiskolát is, hogy idén hány tanuló iratkozott érettségire, a nyilvántartás szerint a 16 végzősből 8-an próbálkoznak meg a diplomaszerzéssel. A gyimesfelsőloki iskolában 24-en ballagtak el idén, mindannyian szeretnének érettségizni.
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a vidéki szakközépiskolákban érettségiző diákoknak összesen 161 államilag támogatott helyet tart fenn a 2018–2019-es egyetemi évre.
„A jelentkezők felvételt nyer­hetnek az általuk választott szakokra, amennyiben átmenő jegyet szereznek az érettségin, valamint az adott szakok felvételi vizsgáján. A nyári felvételi 2018 július 11. és 29. között lesz” – tudtuk meg az egyetem által szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatóból.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek