szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Táncos lábú erdélyiek

Szeptember közepén rendezik Székelyudvarhelyen a hagyományos táncháztalálkozót. Az eseménysorozat kiemelt vendégei lesznek a felvidéki
Ifjú Szívek Táncszínház, valamint a Vajdaságból érkező kézművesek.
Az előkészületekről és az esemény jelentőségéről Orendi István főszervező, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője tájékoztat.

Idén szeptember 13–15. között rendezzük meg az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen – mondta a főszervező, a támogatók sorából a Kaszaj Kulturális Egyesületet, az Udvarhely Néptáncműhelyt és a Hagyományok Háza Hálózat Erdélyt említve, mondván, hogy az utóbbi szervezet adja a rendezvény biztos hátterét.
– Régi ez a kapcsolat, amikor felvetődött a gondolat, hogy a régi – 1978-82 között rendezett – táncháztalálkozók szellemében elevenítsük fel a jeles eseményt, akkor az intézvény vezetője, Kelemen László gondolkodás nélkül az ügy mellé állt – mondta.
Orendi szerint az elmúlt évi összejövetel számai tiszteletreméltók: 1100 embert szállásoltak el és étkeztettek, rajtuk kívül a hétvégén több ezer ember fordult meg a műsoraikon.
– A rendezvénynek minden évben egy vezérfonala van, idén a nevében is szereplő találkozás szóra, az együttlét örömére helyezzük hangsúlyt – bocsátotta előre a főszervező.
Elmondása szerint a programszervezésben nem térnek el jelentősen az eddigiektől, az ünnepnapok a Felső-Piactér, közkedvelt nevén a Patkó felé tartó látványos felvonulással kezdődnek, ahol több mint száz zenész játszik önfeledten, s a fesztiváli hangulatban várhatóan ismét nagyon sokan perdülnek táncra.
– Szombaton pedig a Székely Gyümölcsfesztivállal közösen szervezünk vásárt, mi a kézművesekről gondoskodunk – mondta. – Itt hívom fel a figyelmet a Vajdaságból érkező mesterekre. A szabadtéri színpadon igényes műsorok váltják egymást, a szombat esti gálaműsoron a felvidéki Ifjú Szívek Táncszínház lép fel.
Orendi kiemelte, sok értékes program színesíti még a napot, a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes egy stúdióelőadással jelentkezik két alkalommal, Kisnemesek címmel. Könyvbemutatók, gyermekelőadás, gyerektáncház, néptáncoktatás is szerepel a palettán.
– Az elmúlt évi kedvező fogadtatás nyomán ismét borkóstolót szervezünk, amit a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség főborásza, Tóth Csaba tart az érdeklődőknek – fűzte hozzá, kiemelve: – A város együtt él a rendezvénnyel, Székelyudvarhely fejlődésének fontos állomását látja benne. A vendéglátók gyarapodását is segíti az esemény, s elismerésnek tekintem, hogy a helyi rendőrség vezetője többször is gratulált nekem a rendezvénysorozat korábbi zavartalan lebonyolításáért. A táncháztalálkozó hozadéka is látható: egyre több fiatal jelentkezik a városban népzeneoktatásra. Az elvetett mag jó talajba hullott… – zárta mondandóját Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője, az Erdélyi Táncháztalálkozó főszervezője.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb