2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Táncos-énekes nagykövetek

A zetelaki Ezüstfenyő gyermek-néptánccsoport minden évben a nyári szünidő idején turnét szervez magyarországi településekre. Idén tizenhat állomásos körúton jártak.

Zetelaki gyermekek fellépése Baracskán. Küldetésben

Július 28-tól augusztus 12-ig – többek között – Miskolc, Tiszanana, Vác, Nagy­szokoly, Tamási, Kisszékely, Szá­razd, Hőgyész, Foktő, Ba­laton­fenyves, Búcsú, Bozsok, Baracs­ka, Pázmánd, Lovasberény, Ká­polnás­nyék településeken lépett fel magyarországi turnéja során a zetelaki Ezüstfenyő együttes. Voltak olyan napok is, amikor két előadást is tartottak. Ezek a fellépések részben meglévő, részben új kapcsolatok révén jöhettek létre.
Kovács Imre táncmester, az együttes mindenese elmondta, hogy marosszéki páros táncok, jobbágytelki legényes, kisküküllőmenti táncrend, udvarhelyszéki, moldvai csángó, szatmári, mezőségi, kalotaszegi táncok szerepeltek a repertoárjukban. Céljuk, hogy ilyen alkalmakkor minél több erdélyi és székelyföldi tájegység hagyományos tánckultúráját elvigyék magyarországi barátaiknak, hogy bár egy-egy felvillanás erejéig belelássanak a hagyományok, a mozgáskultúra világába, hogy megerősödjék kiben-kiben a magyar nemzethez való tartozás, s a közös gyökér fontossága. Emellett népdalokat adtak elő felcsíki, udvarhelyszéki gyűjtésekből a felső tagozatos kislányokból álló hétfős kórusukkal, illetve az Erdélyi Helikon klasszikus költői verseiből szavaltak alkalmi összeállítások formájában – a programkínálatnak ez a része is tetszőlegesen variálható a rendelkezésre álló idő és a hangulat függvényében. Minden előadás után bemutatták a viseletdarabokat, és egy-két udvarhelyszéki népdalt tanítottak az egybegyűlteknek, több helyen – amikor az idő megengedte – táncházat is tarthattak.
Különlegesen megható élményben volt részük Baracskán, ahol külön falusi ünnepet szerveztek számukra – mondta Kovács Imre. A legnagyobb felhajtással járó esemény a Traktorfesztivál volt Nagyszokolyon, ahol több mint 400 traktort vonultattak fel a környék gazdái és a farmgazdaságok, illetve a márkakereskedők. Az Ezüstfenyő a fesztivál ebédszünetében örvendeztette meg az igen népes közönséget.
Zetelaka Polgármesteri Hivatala, illetve a községi Dr. P. Boros Fortunát Szakközépiskola alapítványa támogatásával – ők szerzik az együttes működtetéséhez szükséges források egy részét – év közben is számos előadással örvendeztetik meg idehaza a község és a környék településeinek lakóit. Arra ugyan nem futja, hogy élő zenét használjanak utazásaik során, hiszen igen költséges és nehezen szervezhető egy-egy népi zenekar bérlése, de sikerült a csíkszeredai Kedves együttessel felvenni a teljes repertoárt, minőségi zenei alap készült – bizonyítottan tiszta forrásból –, amelyet ilyen alkalmakkor nagy örömmel használhatnak a maguk és a befogadók legnagyobb örömére.

Simó Márton

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb