Táncoljatok – táncosok a táncról

60

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes egyik elsődleges célja hagyományaink hiteles átörökítése. Ennek jegyében táncosai szinte kivétel nélkül hosszú ideje foglalkoznak gyermekekkel, ifjúsági és felnőtt tánccsoportokkal: tanítják, irányítják, segítik őket. Ezzel szemben eddig kevesüknek volt alkalma arra, hogy megfogalmazzák színpadi elképzeléseiket. 2015-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával nyílt rá lehetőség, hogy ezt megtegyék: táncostársaikkal vigyék színre alkotásaikat.
Bara Szabolcs és Laczkó Benedek Tünde, Biró Enikő, Kelemen Szilveszter, Kósa Mária Gabriella, Márton Erzsébet, Rigmányi Júlia Katalin, Szabó László és Júlia, valamint a saját táncetűdjéből Gábos Endre szerkesztett, rendezett egységes színpadi produkciót. Így született a Táncoljatok – táncosok a táncról című műsor.
Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szent­benedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak a nézők. Énekelnek Gábos Endre, Kelemen Szilveszter, Kósa Mária Gabriella, Márton Erzsébet és Rigmányi Júlia Katalin, valamint Farkas Endre furulyán játszik. Részlet hangzik el János apokrif Evangéliumából, a táncosok töredékeket idéznek Shirley MacLaine Tánc a fényben című írásából és Ady Endre A Kalota partján című versét olvassa fel Kelemen Szilveszter.
A 2015. december 21-én tartott ősbemutató után a közönségnek újra lehetősége lesz megnézni a produkciót a csíkszeredai Városi Művelődési Ház kamaratermében ma délután 5 órától, valamint szombaton este 6 órától.
Tekintettel a helyek korlátozott számára és a megszigorított előírásokra, a szervezők kérik az érdeklődőket, hogy idejében foglalják le helyeiket. Előzetes helyfoglalás a 0753–413887-es telefonszámon.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek