Tanárokat és diákokat díjaztak

Fontos szakmai és tanulmányi elismerés

470

A szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban adta át a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az Apáczai-díjat az arra érdemes pedagógusoknak, illetve a Mákvirág-, Bolyai Farkas- és Kós Károly-díjat a tehetséges, kiváló tanulmányi eredményt elért diákoknak.

Különböző tudományterü­leteken elkészített tudo­má­nyos munkáikkal je­lent­kezhetnek a pedagógusok a két­évenként kiírt Apáczai-díjra, amelyeket az RMPSZ Tudományos Tanácsa rangsorolja, méltatja.
Idén az Apáczai-díj gyémánt fokozatát dr. Balázs Lajos a Nyergestető. A lelkiismeret ágke­resztes-kopjafás temetője és Gaal György a Kolozsvár a századok sorában. Várostörténeti kronológia című munkája nyerte el. Ezüst-fokozatot vehetett át a Szovátán megrendezett ünnepségen: Ambrus Tünde Székely falutízes a Márton Áron-i lét mérlegén című kötetéért, András Ignác Krisztus Király tiszteletére. A Szentlélek oltalmában című munkájáért, Fazekas Loránd Egy nemesi család évszázada. A Böszörményiek Szatmárban dolgozatáért, Orbán Zsolt Csillagösvény és göröngyös út. Mítosz és történelem a székelység tudatában kötetéért, valamint Török Árpád Emléktöredékek útikönyve című munkájáért. Apáczai-díjban részültek György V. Imola, Piroska Katalin és Piroska István, illetve Tibád Sándor tudományos munkái.
A magyar nyelv és irodalom, valamint a nyelvápolás területén kiemelkedő eredményeket elérő középiskolások között Hargita megyéből a XI. osztályos székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző diákja, Varga Eszter kapott Kós Károly-díjat. Felkészítő tanára Ivácsony Zsuzsanna. A matematika területén kiemelkedő teljesítményű középiskolások között van a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium XI. osztályos tanulója, Péter István. Felkészítő tanára Tamási Csaba.
A Mákvirág-díjat a megye legjobb középiskolás tanulói kapják meg, ennek bronz fokozatát, kilencedik osztályban idén a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium tanulója, Rokaly Barna kapta. A tizedikesek között a szintén Márton Áron-os György Zoltán érdemelte ki a bronz fokozatot. Tizenegyedikben is ennek az iskolának a diákja, Péter István kapott arany fokozatot, tizenkettedikben pedig szintén arany fokozatra volt érdemes a gyer­gyószentmiklósi Salamon Ernő Gim­názium tanulója, Dranganagiu Dan-Loránd.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek