Tanácsadás a felelős döntésekért

Bővítenék a családtervezői rendelő szolgáltatásait

155

Két orvos is várja a fiatalokat és idősebbeket is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház keretében működő családtervezői rendelőben. Tanácsadást nyújtanak a gyermekvállalásról, információkat a nemi betegségekről, illetve egyénre szabott tájékoztatást a különböző fogamzásgátló módszerekről.

Szórólapok a családtervezői rendelőben. Információval szolgálnak Fotó: R. Kiss Edit

Kevesebben keresik fel az utóbbi években a csíkszeredai családtervezői rendelőt, amely 2013 óta a rendelőintézet (poliklinika) épületének 58-as termében működik. Két orvos is rendel itt két asszisztenssel, hétfőtől csütörtökig 8–14, illetve 10–17 óra között.
Amint a rendelő koordinátora, dr. Cornelia Crăciun mondta, amikor a rendelő Csíkszereda központjában működött, akkor nagyobb volt náluk a forgalom, jelenlegi helyükön kevesebben keresik fel őket. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó rendelőben ingyenes tanácsadást nyújtanak az érdeklődőknek és a házasságkötéshez szükséges igazolást is kibocsátják.
Az orvos kifejtette, a tanácsadás keretében a családtervezésről, a fogamzásgátló módszerekről és a nemi betegségekről ismertetnek információkat, illetve szexuális nevelést tartanak. Minden érdeklődővel elbeszélgetnek, házasságkötésre készülő fiatalokkal vagy akár már többgyermekes családanyákkal is. Ideális lenne, hogy a nem kívánt terhességek elkerülése érdekében a fiatalok még a szexuális élet megkezdése előtt keressék fel őket. Sok esetben ugyanis 13-14 évesen teherbe esnek a lányok, ezt meg kellene előzni – mutatott rá az orvos.
Megtudtuk, a diákok ehhez egy, az iskola titkárságáról kért igazolást kell hogy magukkal vigyenek, de amint a rendelőben hozzátették: ha szégyellik az iskolában, hogy a családtervezői irodába kérnek igazolást, akkor nem muszáj közölniük, hogy milyen célra kérik a dokumentumot.

Személyre szabás és követhetőség
A különböző fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatosan azért lenne fontos szakember tanácsát kikérni, mert a fogamzásgátló tablettáknak –, mint minden gyógyszernek – lehetnek mellékhatásaik.
– Bár ezeket recept nélkül is lehet kapni a gyógyszertárakban, fontos lenne személyre szabottan alkalmazni a fogamzásgátló tablettákat, ugyanakkor pedig követni ezek alkalmazását. Nálunk kórlapot nyitunk a hozzánk forduló lányoknak, követjük az állapotukat – magyarázta el az orvos.
Ugyanakkor a tabletták alkalmazásának esetleges mellékhatásaira, veszélyeire is figyelmeztetik az azokat használókat. Cornelia Crăciun tájékoztatása szerint a rendelőben iskolai osztályokat is fogadnak, rendszerint az osztályfőnöki órák keretében látogatnak el hozzájuk egy-egy osztályból a lányok és a fiúk. A rendelőben nyitottak erre továbbra is, várják az osztályfőnökök jelentkezését.

Tervek a fejlesztésre
Fejleszteni kívánják a családtervezői rendelőt és bővíteni akarják a közeljövőben ennek a szolgáltatásait – közölte dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. Kifejtette, ahogy más városokban, úgy Csíkszeredában is olyan családtervezői rendelőt szeretnének, amely teljes körű szolgáltatást tud nyújtani. Ezért azt tervezik, hogy a tanácsadás mellett ebben a rendelőben nőgyógyászati vizsgálatot is el lehessen végeztetni. Ugyanakkor a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni, ennek érdekében pedig szűrővizsgálatokkal is bővíteni fogják a rendelő szolgáltatásait.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek