Támogatott vizsgálatok

92

A kórházakon múlik az ingyenes szövettani vizsgálatokhoz való hozzáférés – hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál ingyenes a szövettani vizsgálat, de nem rendelkeznek immun-hisztokémiai vizsgálathoz szükséges felszereléssel. A Székelyudvarhelyi Városi Kór­háznál a bennfekvő betegek számára végzik a vizsgálatot, ugyancsak ingyenesen.

A csíkszeredai és a székely­ud­varhelyi kórházakon múlik a szövettani vizsgálatokhoz való ingyenes hozzáférés – közölte a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár vezetője a január 19-i lapszámunkban megjelent, – Hargita Megye Tanácsának sajtóközleménye alapján született – Munkamegbeszélés a csíksomlyói és a csíkszeredai kórházban című hírünkre reagálva.
„A kórbonctan egyik orvosa megemlítette, hogy Hargita megyében az egészségügyi biztosítónak nincs szerződése immun-hisztokémiai reakciókra, ami fontos onkológiai vizsgálatoknál, ezért a betegeknek fizetniük kell, pedig ez más megyékben ingyenes” – olvasható a múlt héten megjelent írásban.
A kijelentés kapcsán Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe.
A közlemény kitér az egészségbiztosítási rendszer járóbeteg-alapcsomagjában szereplő szövettani vizsgálatoknak meghatározott támogatási értékére. E szerint a teljes kórszövettani vizsgálatot hematoxilin-eozin-festéssel (egy-három beágyazással) 130 lejjel, ugyanezt speciális festéssel 160 lejjel, négy-hat beágyazás esetén 250, illetve 280 lejjel támogatja a biztosító. Az immun-hisztokémiai vizsgálathoz 200 lejes, a köpetcitológiai vizsgálathoz 100 lejes, a hüvelycitológiai vizsgálathoz Babeș–Papanicolau-festéssel 40 lejes, a punkciós folyadék citológiai vizsgálathoz 80 lejes ártámogatást kaphatna a beteg.
Az egészségbiztosító pénztár szerint viszont Hargita megyében, a járóbetegrendszerben működő magán orvosi laboratóriumok nem rendelkeznek azokkal a speciális eszközökkel, amelyekkel ezek a kórszövettani vizsgálatok elvégezhetők, így a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnak a magán orvosi laboratóriumokkal kötött szerződései nem tartalmazzák ezeket a vizsgálatokat.
„A megyében két orvosi szolgáltató, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Szé­kely­udvarhelyi Városi Kórház rendelkezik a kórszövettani vizsgálatoknak megfelelő laboratóriumi eszközökkel, ugyanakkor mindkét kórházban dolgoznak patohisztológus és citológus szakorvosok” – olvasható az egészségbiztosító pénztár közleményében. „A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház esetében, habár a kórház szervezési struktúrájában szerepel kórszövettani laboratórium, az elmúlt évek során a kórház nem terjesztett elő szerződéskötési igényt a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz a hisztopatológiai és citológiai vizsgálatok járóbetegrendszerben történő finanszírozására. A szé­kelyudvarhelyi kórház esetében, habár a járóbeteg paraklinikai vizsgálatokra kötött szerződés tartalmazza a szövettani vizsgálatok palettáját, amit beutaló alapján igényelhetnek a betegek, az elmúlt két év során egyetlen elszámolási igény sem érkezett az egészségbiztosítási pénztárhoz. A fenti információk alapján kijelenthető, hogy a Hargita megyei biztosítottak ingyenes járóbeteg szövettani vizsgálatokhoz való hozzáférése a fent említett két orvosi egység belső szervezésén és szándékán múlik.”
Duda Tihamér azt is közölte, hogy azok a betegek, akiknek az állapotuk kórházi kezelést igényel, a bennfekvés ideje alatt – amennyiben indokolt a vizsgálat – ingyenesen kell részesüljenek a szövettani laboratóriumi vizsgálatokban is.
Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerint az intézmény nem rendelkezik az immun-hisztokémiai vizsgálathoz szükséges felszereléssel, de a szövettani vizsgálat hozzáférhető és ingyenes.
– A székelyudvarhelyi kórház korszerű szövettani laboratóriuma több megyét ellát és nagyon leterhelt, mivel Hargita megyéből – beleértve Csíkszeredát – és más megyékből is rendszeresen küldenek kórszövettani mintákat vizsgálatra – fejtette ki kérdésünkre Lukács Antal, az intézmény menedzsere. – Az igaz, hogy az elmúlt két évben csak bennfekvő betegek számára végezte el a laboratórium ezeket a vizsgálatokat, de nemcsak székelyudvarhelyi, hanem más kórházak bennfekvői számára is.
A székelyudvarhelyi kórház menedzsere elmondta, hogy mivel a kórszövettani vizsgálat és kiértékelés időigényes, ezeket rendszerint kórházi beutalással oldják meg, hosszabb vagy napos (megfigyelési) bennfekvés alatt – ezért nem volt szükség járó beteg esetében ilyen elszámolásra. Azt is megtudtuk, hogy idéntől négy patológus dolgozik a székelyudvarhelyi kórháznál, és lehetővé válik, hogy a járóbeteg-rendelés szintjén is minél hamarabb és százszázalékos diagnózissal értékeljék ki a szövettani mintákat.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.