Támogatott foglalkoztatási központ nyílt

Elekes Zoltán és Fikó Csaba a központ megnyitóján. Segítség a beilleszkedésben
124

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, partnerségben a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetével tegnap délelőtt megnyitotta a Csíkszeredai Támogatott Foglalkoztató Központot. A Szent Tamás Társaság Alapítvány Szentlélek utcai épületében található központban a gyermekvédelmi rendszerben élő 16–29 év közötti fiatalok, a fogyatékosok és a roma nemzetiségű személyek kérhetnek szakmai segítséget a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

Elekes Zoltán és Fikó Csaba a központ megnyitóján. Segítség a beilleszkedésben
Elekes Zoltán és Fikó Csaba a központ megnyitóján. Segítség a beilleszkedésben

[dropcap]A[/dropcap] Norvég Alap támogatásával a Fiatalok a jövőért projekt keretében négy támogatott foglalkoztatási központot hozunk létre, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron. A központok működtetését a partnereinkkel közösen szervezzük meg a megyeközpontban, ezt a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete vállalta, a Gyergyószentmiklóson megnyitott egységet pedig a vezérigazgatóság koordinálja – mondta a Csíkszeredai Támogatott Foglalkoztató Központ hivatalos megnyitóján Elekes Zoltán, a megyei szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság vezetője.
A csíkszeredai központban hétköznaponként két személy fogadja a fogyatékosokat, a gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalokat, illetve romákat, a projekt célja, hogy munkahelyhez segítse a hátrányos helyzetű személyeket. – Meggyőződésünk, hogy nem életképes az a kezdeményezés, amely a szociálisan hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását zárt műhelyekben képzeli el. Azt szeretnénk elérni, hogy mind a munkaadók, mind az érintettek tegyenek azért, hogy a szociális rendszerben élők is értékes tagjai legyenek a társadalomnak és munkát vállaljanak – részletezte az igazgató.
A csíkszeredai központ működését Incze Zsuzsanna, a mozgássérültek megyei szervezetének munkatársa ismertette.
– Három fontos tényező valósul meg ennek a projektnek a keretében: a célcsoport szakmai képzése, személyiségfejlesztése, illetve az érintettek munkaerőpiacon való elhelyezése – foglalta össze röviden a Fiatalok a jövőért program célkitűzéseit Incze Zsuzsanna.
A mozgássérültek megyei szervezetének munkatársa szerint a szociális rendszerben élő fiatalok saját maguk választhatják ki, hogy milyen szakmai képzésen szeretnének részt venni, ezt követően pedig minden szakmai támogatást megkapnak ahhoz, hogy munkát találjanak, illetve sikeresen beilleszkedjenek az új munkaközösségbe.
– A munkába álló fiatalokat tehát nem hagyjuk magukra, segítünk nekik a beilleszkedésben, illetve a munkahelyen kialakuló új konfliktushelyzetek megoldásában – tette hozzá Incze.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.