Támogatói légkörben könnyebb a feldolgozás

A szülés nem mindig leányálom

29

Önsegítő csoport indul Székely­udvarhelyen szülési traumát átélt nők számára. A héten még lehet jelentkezni az eseményre, amelynek a fő célja, hogy kerüljenek a helyükre a negatív élmények, az anyák leljenek támaszra rossz tapasztalataik feldolgozásában.

Szalay Zsuzsanna pszichológus és Tófalvi Beáta pszichológus, terapeuta indítják a csoportot május 15-én. A szakemberek maguk is megélték saját történetüket a szülőszobán, és éppen ezért tartják fontosnak az önsegítő csoportot.
– Egy traumatikus szülés negatív következményeként számolni lehet például azzal, hogy az anya nem akar újabb gyereket vállalni, ha mégis, akkor nagyon későn – részletezte a téma fontosságát Tófalvi Beáta, majd hozzátette: abban az esetben, ha egy szülés „rosszul”, nem az elvárásoknak megfelelően zajlik, akár a gyermekágyi depresszió is sokkal intenzívebben jelenhet meg. Ez a tény viszont nagyban befolyásolja az új család légkörét, a kiegyensúlyozottság, meghittség ellen hat. – Ha az anyuka jól van, a család is jól van – foglalta össze a pszichoterapeuta.
Ehhez kapcsolódóan fogalmazta meg Szalay Zsuzsanna a tapasztalatot, hogy ezekkel az élményekkel gyakran maradnak magukra az anyák, hol kapnak megértést, támogatást a környezetüktől, hol pedig nem.
– Az önsegítő csoportban viszont megtapasztalhatják, hogy nemcsak ők küzdenek ilyesmivel, hasonló élményekről hallhatnak, és támogatást, megértést, ötleteket kaphatnak arról, hogy mit lehet kezdeni az érzésekkel, hogyan lehet kiemelkedni a „negatív spirálból”. Már az terápiás hatású, ha valaki beszélni tud a traumáiról, és engedi megélni a hozzá kapcsolódó érzelmeket – mondta a pszichológus.
Az önsegítő csoport lehetőséget nyújt az elhangzottak megtapasztalására. Az első alkalom május 15-én 17 órától lesz a Tábor utca 3b/2. szám alatt található Családsegítő Központban. A csoport zárt, és a maximális létszám 10 fő. A találkozásokat heti rendszerességgel tartják, és 6-8 alkalmasra tervezik a csoportot a vezetők. Szombatig, május 12-ig lehet jelentkezni a 0746–552211-es telefonszámon.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.