Támogató csoport daganatos betegeknek: Megtapasztalni a támogató csoportok gyógyító erejét

Idén is lehet csatlakozni a daganatos betegek támogató csoportjához Gyergyószent­mikló­son. A gyulafehérvári Caritas mun­katársai, András Ildikó és Ked­ves Rita – a tavaly útjára indított kezdeményezést folytatva – novembertől várják mindazokat, akik sorstársakkal való beszélgetésre, tapasztalatok átadására és a közösség gyógyító erejének megismerésére vágynak.

Régi vágyam volt egy ilyen csoport elindítása, és tavaly lehetőségem adódott egy projekt keretében arra, hogy elvégezzem a szükséges felkészítőt. A betegápolással foglalkozva láttam, hogy ezzel a betegséggel küzdő embereknek szükségük lenne egy találkozóhelyre, ahol hasonló sorsúakkal körülvéve tudnának beszélgetni azokról a kérdésekről, amelyek foglalkoztatják őket. Kedves Rita kolleganőmet kértem, hogy legyen segítségemre a csoport elindításában és működtetésében – elevenítette fel a kezdeteket András Ildikó, az otthongondozás ápolási vezetője.
Annak ellenére, hogy ez nem kifejezetten terápiás csoport, mégis ilyen jellege van, mert a résztvevők megtapasztalják a sorsközösséget és ez gyógyító erőket ébreszt fel bennük. Aki eljön, megtapasztalja, hogy félelem nélkül beszélhet felmerülő kérdéseiről, ugyanakkor kapcsolódni tud a másik emberhez, meghallgatja tapasztalatait és átadhatja a sajátjait is – tette hozzá Kedves Rita segítőnővér, a csoport előnyeit ismertetve.
A csoportvezetők feladata, hogy szakmai tudásuk és tapasztalatuk által témákat ajánljanak és teret biztosítsanak azoknak a kérdéseknek, amelyek foglalkoztatják a daganatos betegeket. Ők azok, akik segítik a beszélgetéseket, megteremtik az elengedhetetlen biztonságos légkört.
– Nagyon sok érdemi kérdést meg tudunk beszélni, akár a betegséggel kapcsolatban, akár a kapcsolatok megélését illetően, vagy a munkahelyi viszonyok alakulását a betegség nyomán – ezek olyan konkrétumok, amelyeket azok értenek meg igazán, akik benne vannak. Nagyon sokszor a hozzátartozókkal való kapcsolati nehézségekről is tudunk beszélni, mert rengeteg félelem, előítélet blokkolja azokat mind családon belül, mind a munkahelyen. Ezek az őszinte beszélgetések nagyon hasznosak – összegzett Kedves Rita.
A csoport létrehozói tudják: bátorítani kell az embereket, hiszen nem szoktak hozzá ahhoz, hogy legbensőbb félelmeikről, gondolataikról nyíltan beszéljenek idegenek előtt. Általában akik egyszer részt vesznek a beszélgetéseken, megtapasztalva a csoport megtartó erejét, visszatérnek.
A támogató csoport foglalkozásai ingyenesek, bármelyik alkalommal lehet csatlakozni a beszélgetésekhez, amelyek nyitottak minden érintett számára. Azokat is várják, akik már kigyógyultak a betegségből, de szeretnék megosztani ezzel kapcsolatos gondolataikat a többiekkel.
A csoportos beszélgetésekhez a Kossuth Lajos utca 31-es szám alatti épületben lehet csatlakozni november 19-én, december 3-án és 17-én 18–20 óra között. A következő hónapok dátumait később ismertetik, érdeklődni András Ildikó csoportvezetőnél lehet a 0732–830059-es telefonszámon.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...