Támogatják az időseket az önkormányzatok: Fontos, hogy éljenek a lehetőséggel a rászorulók!

25

Az újabb hatósági rendeletek szerint csak indokolt esetben hagyhatjuk el otthonunkat, és mivel a koronavírus veszélye leginkább az időseket fenyegeti, Marcel Vela belügyminiszter arra kéri az önkormányzatokat, támogassák a szépkorúakat, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a vírusfertőzés veszélyének. Erre vonatkozóan kérdeztük meg néhány település polgármesterét, milyen intézkedéseket hoznak.

Bevásárolnak az időseknek az önkormányzat munkatársai                                                    Fotó: Barabás Emőke

Amint korábban lapunkban már olvashatták, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Szociális Igazgatósággal együttműködve múlt héten létrehozta az Időseinkért! szolgáltatást a 65 év feletti csíkszeredai lakosok részére.
– Azokat az időseket szeretnénk támogatni, akiknek nincs a közvetlen közelükben lakó jó szomszéd, rokon vagy ismerős, aki segíteni tudja a szépkorúakat abban, hogy ezekben a napokban elkerüljék a másokkal való testközeli találkozást. Sokuknak szüksége van arra, hogy helyettük elvégezzék a vásárlást, levigyék a háztartási hulladékot, kiváltsák a gyógyszert, mi ebben kívánunk az Időseinkért! szolgáltatáson keresztül a szépkorúak rendelkezésére állni – mondta Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.
Hozzátette, eddig tizenkettenen kértek segítséget, a polgármesteri hiva­tal két autót, két sofőrt és két közösségi egészségügyi asszisztenst biztosít a szolgálat elvégzésére. A jármű megfelelő megkülönböztető jelzésekkel van ellátva, hogy a rendőrség távolról azonosíthassa rendeltetését. Az Időseinkért! szolgáltatás igénybevéte­léhez teljes név, pontos lakcím és személyi szám megadásával lehet jelentkezni a 0735–209455-ös telefonszámon, illetve a social@szereda.ro e-mail-címen.
Megkerestük néhány község polgármesterét, valamennyien egyhangúlag azt nyilatkozták, hogy nyilvántartásaikból összeállítják a 65 éven felüliek névsorát, és felkeresik vagy telefonon értesítik a szépkorúakat, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai szívesen állnak a rendelkezésükre, ha bevásárlásra, gyógyszeres ellátásra vagy egyéb sürgős segítségre van szükségük.
Volt olyan hivatal is, amelyik már a belügyminiszter felkérése előtt felajánlotta segítségét, mint tette például Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatala. Múlt hét elején már felkérte Kozma István polgármester a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek idős családtagjaikra, szomszédjaikra. Továbbá felajánlotta a polgármesteri hivatal munkatársainak segítségét azok számára, akiknek szükségük van segítségre a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban vagy bármilyen más ügy elintézésében.
– A községben három személy van, akinek nincsenek közvetlen hozzátartozóik, és akikre folyamatosan figyelünk és segítjük. Ezeket az idős személyeket már a múlt héten meglátogattuk, élelmiszercsomagot vittünk nekik – nyilatkozta Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere.
Természetesen bárkinek szívesen segítenek, aki a hivatal telefonszámán jelzi igényét.
Szántó László, Csíkkozmás polgármestere kérdésünkre elmondta: azért is fontosnak tartja az idősekkel való kapcsolatfelvételt és a rendszeres kapcsolattartást, mert fennáll a veszélye, hogy szomszédaik, hozzátartozóik karanténba kerülnek, és akkor a polgármesteri hivatal kötelessége, hogy átvegye a segítők szerepét.
Nemcsak ezeken a településeken, de minden más községben és városban is a polgármesteri hivatal telefonszámát hívhatják mindazon szépkorúak, akiknek valamilyen formában támogatásra lenne szükségük. Bár sokan nem szívesen kérnek segítséget, most mégis itt az ideje, hogy egészségüket szem előtt tartva éljenek a támogató szolgáltatások lehetőségeivel az idős személyek.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek