Támogatják a rövid láncba szerveződést

16.4 intézkedés az élelmiszeripari szereplők együttműködésére

129

Akár 100 ezer eurós – gépek, áruszállító járművek esetén 50-90 ezer eurós – vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a rövid értékesítési láncot alkotó élelmiszer-termelő, -feldolgozó és -forgalmazó egységek – hívja fel az érdeklődők figyelmét lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójában a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság.

Hagymafesztivál Madéfalván. Mindenkinek lehetőség a rövid értékesítési lánc

Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 16.4-es intézkedésének célja a helyi piacok fejlesztése olyan tárgyi és/vagy immateriális beruházási költségek támogatása révén, amelyek a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók és a forgalmazók (üzletek, vendéglők, szállodák, vidéki panziók), valamint a közintézmények, nonprofit szervezetek közötti együttműködést és ún. rövid láncok kialakulását szolgálja. Az intézkedés keretében elérhető támogatás a beruházások mellett a promóciós tevékenységek és az együttműködési költségek fedezésére is kiterjed.
A támogatás alapfeltételeként az ellátási lánc szereplőinek – termelő, feldolgozó, forgalmazó, esetleg közintézmény vagy iskola – egyszerű partneri szerződést kell kötniük. A partnerség vezetőjének törvényes képviselője – munkaszerződéssel alkalmazva – a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséggel (AFIR) való kapcsolattartásért is felel majd. A partnerkapcsolatot létrehozó szereplők legtöbb 100 ezer eurót kaphatnak támogatásként, önrész nem szükséges. Viszont, ha a pályázat útján feldolgozáshoz szükséges felszerelések, gépek vagy árukiszállító járművek vásárlása is a tervek között szerepel, a támogatás mértéke csak 50 százalékos, ami viszont többletfeltételek teljesítése esetén akár 90 százalékosra is feltornázható. A pályázat keretében elszámolhatók a tanulmányok és marketingtervek költségei, az együttműködés költségei pedig a támogatás legtöbb 20 százaléka lehet. A promóciós költségek – beleértve a bannereket, reklámfüzetek nyomtatását vagy reklám céljából létrehozott honlap, a sajtóban, rádióban vagy televízióban megjelenő reklámok ellenértéke –, a közös termékbemutató és forgalmazó üzletek létrehozása, a helyi piacok ellátása, a sajátos bolti berendezések megvásárlása, illetve a kiállításokon való részvétel költségeinek fedezése és egyéb beruházási költségek a projekt elszámolható értékének legtöbb 50 százalékára rúghat. Elszámolhatók az általános költségek, tanácsadási és projektmenedzsment-kiadások is, azonban építkezés esetében csak legtöbb 10 százalék, egyszerű gépvásárlás esetén pedig csak 5 százalék számolható el. A bejegyzett védjegyek beszerzésére legtöbb 5 százalék, és a termék levédési költségeinek elszámolására ugyancsak legtöbb 5 százalék számolható el.
A pályázatot elektronikus úton, azaz ,,online” kell benyújtani: az AFIR számítógépes rendszere a 16.4-es intézkedésre érkező pályázatokat 2019. június 30-ig fogadja – hívja fel a figyelmet közleményében a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek