2021, január 16, szombat.

Támogatják a fiatal muzsikusokat

Újabb karácsonyi koncertet szervez a Hargita Megyei Kulturális Központ. A hangverseny bevételével a fiatal zenészeket támogatják. Ma este hat órától a CONCERTO SPIRALIS régizene-együttes előadását hallhatják az érdeklődők. A részletekről Ferencz Angéla főszervező számolt be lapunknak.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál égisze alatt két régizenei koncertet szervez a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület. Az időközben zölddé vált besorolásnak köszönhetően félteremnyi közönséggel rendezhető esemény. Ezúttal a hangverseny célja a közösségi összefogás. December 19-én már lezajlott a Codex együttes koncertje, a következő pedig ma esedékes 18 órától: a 

CONCERTO SPIRALIS karácsonyi műsorral lép fel. A koncerteket a Csíki Mozi termében tartják, de virtuálisan a nézők is bekapcsolódhatnak. 

– Két karácsonyi koncerttel járulunk hozzá az ünnepi hangulat megteremtéséhez és egyben a zenei pályára készülő fiatalok támogatásához. A fesztivál szervezői idén zenei ösztöndíjalapot hoztak létre, ez 2021 elején válik elérhetővé nyilvános pályázat útján a fiatal tehetséges régizenészek és zenei pályára készülő diákok számára, ezáltal támogatva tanulmányaikat – mondta Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.

Hozzátette: a koncertek előtt a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem egy-egy tehetséges növendéke is fellép. 

A Codex koncertje előtt Filip Zsombor lantművész lépett fel, a CONCERTO SPIRALIS előtt pedig Ványolós Klára mutatkozik be rövid előadással, tájékoztatott Ferencz Angéla. A koncertek teljes bevétele az ösztöndíjalapba megy, ugyanakkor lehetőség van támogatói jegyek vásárlására azok számára, akik online követik vagy később nézik meg a felvételt. Ebben a projektben partner a csíkszeredai Magtár, amelynek a Vedd a helyit mozgalmához csatlakozott a Hargita Megyei Kulturális Központ. 

A jegyek ára 25 lej, a koncert pedig a terem befogadóképességének ötven százalékát kitevő közönség számára lesz nyitott, valamint a járványügyi előírásoknak megfelelően fog zajlani. A koncerteket a Hargita Megyei Kulturális Központ Facebook-oldalán követhetik és nézhetik meg 2021. február 21-ig, illetve jegyeket a Magtár weblapján (https://magtar.ro/veddahelyit/) is lehet vásárolni, akárcsak a helyszínen az esemény előtt egy órával. 

A koncerten a karácsony ünnepi hangulatát idéző darabok mellett felcsendülnek mélyreható harmóniák is, megidézve a karácsony misztériumát: Isten fia a Földre született emberként.

Műsoron: Georg Friedrich Händel (1685–1759): D-dúr triószonáta op. 5 nr. 2.; Hans Leo Hassler (1564–1612): Angelus ad pastores; Marc Antonio Ferro (1600–1662): Sonata undecima; Francesco Geminiani (1687–1762) – Arcangelo Corelli alapján: g-moll Concerto; Johann Sebastian Bach (1685–1750): Ich will nur dir zur Ehren – részlet a Karácsonyi oratóriumból; Georg Friedrich Händel (1685–1759): G-dúr Szonáta op 5 no 4.

Az együttes tagjai: Hunyadi Koppány – barokk hegedű, Gábor Előd – barokk hegedű, Csibi Dávid – barokk brácsa, Lázár Zsombor – barokk cselló, Paul Cristian – csembaló.


Előző cikkTokió 2021
Következő cikkÓ, szép fenyő!

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb