2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Támogatásokból gyarapítják felszerelésüket

Harminchárom Hargita megyei önkéntes tűzoltó-egyesület számára biztosított támogatást ebben az évben Hargita Megye Tanácsa. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek támogatási programban védőruhák, védőeszközök, felszerelések szakképzések és külföldi, illetve belföldi tapasztalatcserék megszervezésére is lehetett pályázni.

Ez év március végéig nyújthatták be pályázataikat az önkéntes tűzoltó-egyesületek vagy jogi személyiséggel rendelkező, Hargita megye területén a vészhelyzetek megelőzését, kezelését, a lakosság védelmét szolgáló, sürgősségi beavatkozási tevékenységet folytató szervezetek, egyesületek, alapítványok Hargita Megye Tanácsához. A megyei önkormányzat Önkéntes Tűzoltó Egyesületek támogatási programjában összesen 300 000 lejt biztosított az egyesületek számára. Többek között védőruhák, védőeszközök, felszerelések vásárlására, szórólapok, információs és oktató célzatú plakátok kiadására, illetve külföldi és belföldi tapasztalatcserék megszervezésére lehetett fordítani a pályázati úton kapott támogatást. Összesen 41 pályázatot bíráltak pozitívan, így 33 egyesület kapott 3000 és 14 000 lej közötti támogatást. Legtöbbjük védőruházatot és felszerelést vásárolt, ám felkészítőket és tűzoltónapokat is szerveztek.

Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, immár hat éve támogatja a megyei tanács az önkéntes tűzoltó-egyesületeket, így nagyon szépen gyarapszik a tűzoltóságok felszerelése, és eljutottak arra a szintre, hogy a hivatásos tűzoltóság is megbízik az önkéntesek tevékenységében. A legtöbb tűzesetnél – amíg a helyszínre érkeznek a hivatásos tűzoltók – az elsődleges beavatkozók az önkéntes lánglovagok.

– Az önkéntes tűzoltó-egyesületek, minden évben számítanak legalább ezekre az összegekre, erre a pályázati lehetőségre, úgyhogy ez mindenképp pozitív dolog. Hargita megyében úgymond egy-két ilyen piros zónánk, de a többiben hála istennek, tehát olyan 95 százalékban le van födve önkéntes önkormányzati tűzoltóságokkal a térség. Hiányosságok mindig vannak, viszont azt látni, hogy ha az egyesületek látják, hogy törődnek velük, akkor ők is egy ilyen életjelt kapnak, így még inkább lelkesednek. Igyekeznek akár még önerőből is felújítani a szertáraikat, meg gondozni a felszerelésüket, akinek nincs beszerezni a felszerelést – mondta Albert Csaba.

Bővítették a csíkszenttamási tűzoltók eszköztárát

Újabb eszközöket adtak át nemrégiben a Csíkszent­tamási Önkéntes Tűzoltók számára is. A pályázati forrásból oxigénpalackot, hozzá való maszkokat, illetve egy új láncfűrészt vásároltak. 

Kedves Róbert, Csíkszenttamás község polgármestere köszöntet mondott az önkéntesek munkájáért, valamint a támogatásért. A vásárolt eszközöket a Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert pénzösszegből, illetve a Csíkszenttamási Terkő Közbirtokosság adományából vásárolták. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke az általa vezetett intézmény további támogatásáról biztosjtotta az önkénteseket. (Fülöp Orsolya)

 

Önkéntesek napja Farkaslakán

Szerényen, de annál nagyobb lelkesedéssel szervezték meg minap a II. Farkaslaki Önkéntes Tűzoltónapot a Buzánszky Jenő Sportbázisnál. A rendezvényt Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke nyitotta meg, majd Sándor Tamás, a Farkaslaki Önkéntes Tűzoltóság elnöke köszöntőjében sajnálatának adott hangot, amiért sok anyaországi és hazai bajtársukat nem tudták meghívni az eseményre, de mint mondta, a koronavírus-világjárvány erre a találkozóra is rányomta bélyegét, és hiába terveztek nagyobb rendezvényt, kénytelenek voltak szerényebben ünnepelni. A tűzoltónapon a hazai alakulat mellett jelen voltak, ha kisebb létszámban is, a bögözi, a zetelaki, a homoródszentmártoni, a székelyszentkirályi és a szentegyházi önkéntes tűzoltók. A meghívottak között helyet kapott Cimpoeşu Stelian ezredes, a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség parancsnoka is. Amint azt elmondta, hiányoznak a találkozások, a gyakorlatok a járvány miatt, ám ha van betegség, ha nincs, a tűzoltóknak mindig készenlétben kell lenniük és végezniük kell a vállalt feladatot. A Farkaslaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület is sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsánál, ennek köszönhetően további védőfelszerelésekkel bővült az önkéntes tűzoltók készlete, amelyeket Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke adott át, végül Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere köszönetet mondott az önkéntesek mindenkori munkájáért. (Hadnagy Éva)

28 rend védőruhával gyarapodott a Csíkkarcfalvi – Csíkjenőfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 1.    Csíkcsicsói Katasztrófavédelmi Egyesület    8 000

2.    Madéfalvi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete     9 500

3.    Bogátalji Mozgalom Egyesület Csíkrákos és Göröcsfalva    6 000

4.    Csíkmadarasi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete / két pályázat    10 560

5.    Csíkdánfalvi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    8 500

6.    Csíkszenttamásért Egyesület    7 000

7.    Csíkszentdomokosi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    9 000

8.    Csíkajnádi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    6 500

9.    Csíkvacsárcsi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete     7 000

10.    Kászonaltízi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    9 500

11.    Szépvízért Egyesület    4 000

12.    Gyimesközéploki Ordasok Egyesülete    7 500

13.    Csíkkarcfalvi és Csíkjenőfalvi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    8 500

14.    Vörös Kakasok Önkéntes Tűzoltók Egyesülete – Csíkszentsimon    9 500

15.    Vihar Egyesület – Lázárfalva    5 000

16.    Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete / két pályázat    25 000

17.    Kilyénfalvi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    9 000 

18.     Gyergyóújfalvi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    13 000

19.    Tibódi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    4 000

20.    Villám–Fulger Önkéntes Tűzoltók Egyesülete – Székelykeresztúr / két pályázat    11 500

21.     Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetsége – Székelykeresztúr    6 000

22.    Székelykeresztúr környéki Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete    7 500

23.    Forrás Önkéntes Tűzoltók Egyesület – Máréfalva    5 000

24.     Fakaslaki Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    4 000

25.    Felsőboldogfalváért Egyesület    5 000

26.    Jézus Kútja Önkéntes Tűzoltók Egyesülete – Varság     8 000

27.    Lövétei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete / két pályázat    14 000

28.    Zetelaki Tűzoltók Egyesülete    7 440

29.    Oroszhegyi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    9 000

30.    Kápolnási Önkéntes Tűzoltók Egyesülete    6 500

31.    Láng–Flacăra Önkéntes Tűzoltók Egyesülete / két pályázat    16 000

32.    Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete / két pályázat    14 500

33.    Homoródszentmártoni Önkéntes Tűzoltók Egyesülete / két pályázat    9 000 

    Összesen    300 000


Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb