Támogatás kutatómunkát végzőknek

Támogatás kutatómunkát végzőknek

85

A gyergyóremetei gyökerekkel rendelkező Balás András által alapított Székely Előfutár Alapítvány idén is meghirdette pályázatát. Székelyföldi, illetve erdélyi tehetségeket támogatnak ösztöndíjjal azért, hogy a térség fejlődése érdekében kutatómunkát végezzenek.

Elsőrendű feladat Székelyföld és Erdély sikeres továbblépése a tudásalapú társadalomban. A kutatómunka megtanulása, a kutatási eredmények sikeres alkalmazása és új kutatási eredmények elérése mind fontos cél – így fogalmaznak a Székely Előfutár Alapítvány pályázati felhívásában, amely ösztöndíjat kínál Székelyföldről és Erdélyből származó, alkotó tehetségeknek. Természet- és társadalomtudományi, valamint a székely nép sajátos hagyományait ápoló pályázatokat fogadnak. Az alapítvány kuratóriuma különös érdeklődést mutat a következő témák iránt: a székelyföldi és erdélyi gazdasági fejlődést segítő alkalmazott természettudományi kutatás és újítás, helyi hagyományokat folytató és megújító művészetek, a kisebbségi anyanyelvű oktatás iránti elkötelezettség, sikerek és hagyományok a történelmi Erdélyben. A támogatás összege nyertes pályázónként legtöbb ezer amerikai dollár, az alapítvány 6-8 Székely Előfutár Ösztöndíj kiadását tervezi ebben az évben. Fontos tudni, hogy kizárólag székelyföldi, illetve erdélyi születésű és itt lakóhellyel rendelkező személyek kaphatnak támogatást, a pályázó egyetemre felvett hallgató lehet vagy egyetemet végzett, aki kutatómunkában vesz részt. A pályázatot magyarul vagy angolul lehet benyújtani, ki kell tölteni egy jelentkezési formanyomtatványt, csatolni kell önéletrajzot, a kutatási tervet, tanártól, közösségi vezetőtől ajánlólevelet, iskolai bizonyítványok másolatát, valamint támogató nyilatkozatot a választott tanácsadótól. Elektronikus formában fogadják a pályamunkákat, május 15-ig. A jelentkezési formanyomtatvány, útmutató, valamint minden szükséges információ megtalálható az alapítvány honlapján (fore­runnerfederation.org). A döntőbe jutott pályázók és tanácsadóik telefonos interjún vesznek részt. Ezt követően az alapítvány kuratóriuma választja ki a Székely Előfutár Ösztöndíjasokat.
A pályázati felhívásban megjegyzik, a Székely Előfutár Alapítvány – a nemzetközi Előfutár Szövetség tagjaként – elkötelezett a kisebbségi nemzetek versenyképes részvételében az élenjáró tudományok és nagyhatású művészetek területén. A regionális fejlődés támogatásával az alapítvány fellép a társadalmi nyitottságért, a kisebbségi hagyományok megbecsüléséért és a kulturális sokszínűségért.

Nagy Levente

A cikk a Hargita Népe április 11-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek