vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Támogatás egyházi ingatlanoknak

Forintmilliókat szán Magyarország kormánya a székely­ud­var­helyi és székelyke­resz­túri egyházi iskolák felújítására, de anyaországi anyagi segítséggel újulhat meg a tűzvészben elpusztult atyhai templom is – közölte Soltész Miklós államtitkár.

Soltész Miklós (középen) vendéglátói körében. Testvéri segítség Fotó: Lőrincz Csaba

A Székelyudvarhelynek, Szé­kely­keresztúrnak és Atyhá­nak célirányosan szánt, több tízmillió forint értékű támogatásokról szóló hírt Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap, a székelyudvarhelyi Városházán tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Olyan támogatásokról van szó, amelyekről már tavaly, többek közt Gálfi Árpád polgármester beiktatásán is szó esett, és amelyek az idén megvalósulnak – közölte az államtitkár, aki tételesen is felsorolta a magyar kormány által jóváhagyott összegeket.
Már idén építkezhet a felújításra kapott 50 millió forintból a római katolikus egyházhoz tartozó Tamási Áron Gimnázium és 20 millió forint értékű támogatást kap hasonló célokra a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium. A székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Templom felújításához 22 millió forinttal, a székelykeresztúri unitárius gimnáziuméhoz pedig 74 millió forinttal járul hozzá a magyar kormány. A villámcsapás okozta tűzvészben szinte teljesen elpusztult atyhai római katolikus templom és környezete újjászületését 42 millió forinttal segíti Magyarország kormánya – jelentette be Soltész Miklós.
Az államtitkár továbbá egy másik, nem anyagi, de megfogalmazása szerint „üzenetében és jelentőségében nagyon fontos”, a korai fejlesztésre fókuszáló, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatallal együttműködésben megvalósuló, gyógytornászoknak, pedagógusoknak, orvosoknak szánt magyarországi képzés elindításáról is hírt adott. Elmondta: az udvarhelyi városvezetés elfogadta a felkérést és partner lesz abban, hogy az ezen a területen tapasztalt Sógor Enikővel együttműködve összeverbuválja azt az 50-70 szakembert, akik részt vesznek majd a négynapos, ingyenes magyarországi, magyar nyelvű képzésen.
A sajtótájékoztatón Orbán Árpád alpolgármester és Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója is jelen volt – mindketten köszönetüket fejezték ki az államtitkárnak. Lackó elmondta: a bérleti díjból és az 50 millió forintból már nyáron hozzálátnak az iskola felújításához.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb