Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Átadták a Verestóy Alapítvány ösztöndíjait

54

„Ti vagytok a tizenegyedik generáció, akit támogatunk, és egyben az első, aki nem dr. Verestóy Attilától veszi át az első havi ösztöndíjat” – szólt meghatottan az összegyűlt fiatalokhoz Nemes Melinda, az alapítvány ügyvezetője. Az anyagi segítség közel 40 fiatalnak teszi könnyebbé a továbbtanulást.

Nyugodtabban kezdik a tanévet. A Verestóy Alapítvány idei ösztöndíjasai Fotó: Csedő Attila

Hagyomány szerint a dr. Verestóy Attila Alapítvány tanévkezdés környékén köti meg a támogatói szerződést ösztöndíjasaival, akik ekkor veszik át az első havi juttatást. A Jövő magad vagy! elnevezésű, magyar intézményben tanuló Hargita megyei fiatalok érvényesülését támogató program nem szűnt meg az alapító váratlan halálával, hanem ugyanolyan keretek között folytatódik.

Önkéntességet kérnek cserébe
Pénteken kora délután a Junior étteremben gyűltek össze a kedvezményezett diákok és szüleik. Idén is nagy volt az érdeklődés az ösztöndíjprogram iránt, hiszen 57 egyetemista, 46 középiskolás és 5 kutató kért támogatást az alapítványtól. A kuratórium döntése után korábban már nyilvánosságra hozták annak a 24 középiskolás és 13 egyetemistának a nevét, akik a 2018–2019-es tanévben havi 250, illetve 400 lejt kapnak költségeik fedezésére. A kutatói pályázatok elbírálása még folyamatban van. Egyébként az ösztöndíjak mellett öt középiskolás tanuló részesül szociális ösztöndíjban az alapítvány jóvoltából, ami konkrétan azt jelenti, hogy három fiatalnak kifizetik a havi buszbérletét, két fiatalnak pedig a bentlakás költségeit. Ugyanakkor 23 egyetemista kap egyszeri támogatást a tanév folyamán, összesen 18 ezer lej értékben.
Az esélyegyenlőség fontos voltát hangsúlyozta beszédében dr. Hermann Gusztáv, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Elmondta, hogy akár háromlépcsős támogatásként is (egy adott személy középiskolásként, egyetemistaként, majd kutatóként is ösztöndíjban részesül) hozzájárulnak, hogy legalább néhány fiatal ne maradjon le álmai megvalósításiról az anyagi és egyéb hátrányok miatt.


Az alapítvány ügyvezető igazgatója a kedvezményezett fiataloktól a támogatásért cserébe mindössze annyit kért: legyenek majd ők is támogatók, amikor már dolgoznak, addig pedig tegyenek a közösségükért, vállaljanak önkéntes tevékenységet. Elmondta, hogy már beérni látszik az alapító elképzelése, hogy az ösztöndíj segítségével diplomát szerző, majd a munkaerőpiacon elhelyezkedő fiatalok adományozóként részt vállalnak az újabb generációk segítésében. Idén eddig a pillanatig 900 lej gyűlt össze a korábbi ösztöndíjasoktól.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.