2021, január 18, hétfő.

Támogatás a gazdáknak: Több csíkszéki gazda korszerűsítheti gazdaságát

Múlt kedden írták alá az alcsíki községek a mezőgazdasági támogatási szerződéseket a Pro Economica Alapítvánnyal. A közel 5000 székelyföldi sikeresen pályázó gazda mezőgazdasági gépeket, eszközöket, tenyészállatokat, telepítésre alkalmas oltványokat, csemetéket vásárolhat a támogatásból.

915 csíkszéki gazda írhatja alá a napokban a Pro Economica Alapítvány tavasszal meghirdetett mezőgazdasági finanszírozási támogatásának szerződéseit. A jelentkezők gazdasági tevékenységeit segítő pályázat nemcsak a termelési géppark korszerűsítését fogja szolgálni, de növeli a foglalkoztatást és a családi mezőgazdaságok fennmaradási esélyeit is. A maximum pályázható összeg 70 000 lej volt, melyhez a jelentkezők 25 százalék önrészt kell hozzátegyenek.
– Azok a családi gazdaságok, amelyek nem tudnak fejleszteni, korszerűsíteni, 2030-ig felszámolódnak – nyilatkozta lapunknak Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, hozzátéve: azért is fontos ez a pályázat, mert a gazdák olyan fejlesztéseket tudnak megvalósítani általa, melyekre saját erőből nem lett volna lehetőségük.
A támogatás az érdeklődők olyan tartalék pénzösszegeit is megmozgatta, melyet valószínű egyébként nem mezőgazdasági beruházásokra költöttek volna. Ilyen áron viszont megérte befektetni, hiszen gazdaságaik a jobb felszereltségnek köszönhetően könnyebben működtethetők lesznek.
– Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél több családi gazdaság működjön és fennmaradjon – jegyezte meg az elnök. Mint mondta: egyesületük működteti a Székelyföldi Falugazdász Társulatot, melynek tagjaival felmérést készítettek a pályázat kiírása előtt. Több mint 2000 gazdát kérdeztek meg igényeikről, elképzeléseikről gazdaságaik bővítését illetően. Ezeket a következtetéseket jelentésbe foglalták, illetve konkrét javaslatokat is tettek a pályázat kiírási feltételeire vonatkozóan, melyet eljuttattak a Pro Economica Alapítványhoz.
Mindezek mellett olyan fórumokat is szerveztek, ahol arról kaptak felvilágosítást az érdeklődők, hogy gazdaságaik kapacitásától, szükségleteitől függően mire van még szükség a fejlesztéshez, korszerűsítéshez. Arról is informálták a gazdákat, hogy hol tudják beszerezni a kívánt eszközöket, tenyészállatokat. Az egyesület és az együttműködő helyi önkormányzatok igyekeztek a pályázatírásban is segíteni a jelentkezőknek.
– Olyan települések is vannak, ahol a szövetkezeti tagok egymást kiegészítve egy komplex gépparkot szereznek be, hogy egymást kisegítve gazdálkodjanak – fűzte hozzá az elnök.
Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere osztozott a véleményben, miszerint a megvásárolt eszközök megkönnyítik, hatékonyabbá teszik a gazdák munkáját. A támogatásnak tehát gazdaságélénkítő szerepe van, mely a község fejlődését is szolgálja. Mint mondta: a polgármesteri hivatal munkatársai is segítették a pályázat népszerűsítését, találkozókat tartottak a gazdákkal és a pályázat megírásában is támogatták az érdeklődőket. Csíkszentsimonból húsz gazda, a községhez tartozó Csatószegről pedig tizenhat gazda nyerte meg a pályázatot és írta alá a szerződést a Pro Economica Alapítvánnyal.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb