Tamási nyomában – székely értékeink megismerése

65

A2016-os év Tamási Áron, a nagy székely író emlékéve, halálának 50. évfordulója. Iskolánk, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola tagintézményeként Tamási Áron nevét viseli, ezért a tanév folyamán több rendezvénnyel is megemlékeztünk a fél évszázada elhunyt íróról.
270 diákunkkal részt vettünk 2016. február 23-án a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Tamási Áron-felolvasómaratonon.
Az RMDSZ – Communitas Alapítvány és az általános iskola Pro Iuventute Egyesületének pályázatával és támogatásával 60 tanulót kiváló tanulmányi eredményeiért és jó magaviseletéért érdemkirándulással jutalmaztunk. 2016. június 11-én tíz pedagógus kíséretében Tamási Áron nyomában jártunk. Utunk első állomása a parajdi sóbánya volt, majd meglátogattuk Józsa László műhelyét Korondon, ahol betekintést nyerhettünk a hagyományos székely fazekasság rejtelmeibe. Legfontosabb célunk Tamási Áron szülőházának és síremlékének felkeresése volt. Pakot Zoltán, aki anyai ágon rokona az írónak, élményszerű történeteket mesélt az író életéből, részletesen bemutatta a közel 150 éves emlékházat, megtekinthettük a Tamási-emlékkiállítást, az alkotásaiból, leveleiből és fényképeiből válogatott gyűjteményt. A jutalomkirándulás utolsó állomása az író síremléke volt. A gyerekek lelkesen, élményekkel, információkkal gazdagodva tértek haza a tanulmányútról.
Programjaink célja az volt, hogy tudatosítsuk diákjainkban az író gondolatát: Egyedül a lélek tesz emberré minket.

Benedek Zsófia, György Edit kísérőtanárok, Szentegyháza

lev_tamasi

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek