Találtak ingyenes megoldást

121

Felbolydult a közvélemény a szerdai lapszámunkban megjelent Fizetőssé tették a házasságkötést címmel megjelent ankétunk nyomán. Tegnap a helyi önkormányzat EMNP-frakciója nyilvános állásfoglalásban ítélte el a bevezetett rendelkezést, a Civil Csíkszereda Facebook-csoportban pedig élénk véleménynyilvánítás zajlik a kérdésben. Úgy tűnik, mégis van ingyenes megoldás: vagy „eszükbe jutott”, vagy pedig Kovács Elvira bátor kiállása generált méltó „kiskaput” a helyzetre.

Került válasz a felháborodásra. Áll a bál Fotó: Archív

Szerdán közölt cikkünk nyomán rendkívüli figyelemhullám követi a Csíkszeredában fizetőssé tett házasságkötés témáját.
A városháza által rendel­ke­zésünkre bocsátott dokumentumokat megvizsgálva láthatjuk: a házzasságkötési közszolgálatot a múzeumba átutaló polgármesteri rendelet költségvonzatot még nem tartalmaz, az esketések órarendje viszont a rendelet szerves része. Ezt követően, novemberben tűzte napirendre a városi tanács a 2018-as helyi adók és illetékek kérdését. Az ülésen a Füleki Zoltán alpolgármester által előterjesztett tanácsi határozattervezetet plénumban megszavazta a testület. Ennek a határozatnak szerves részét képezi az a táblázatos melléklet is, amely tételesen felsorolja az összes megszavazott illekéket – a 19. oldal 11-es pozíciójában itt már beárazva, részletes díjszabás-ismertetővel, speciális illetékként jelenik meg a házasságkötés. Ezt megszavazta a testület.
Tegnap az Erdélyi Magyar Néppárt három városi tanácsosa a csíkszeredaiaknak címzett, Facebookon nyilvánosságra hozott bejelentésében elhatárolódott a házasság fizetőssé tételétől, jelezvén, hogy ezt „elítélik és elutasítják”. Ugyanakkor – a városvezetést „kiskapu” kihasználásával vádolva – jelzik: keresik a jogi lehetőséget a helyzet korrigálására.

Újabb dokumentum teszi kérdésessé a változásokat
Időközben megkaptuk a Városházától azt az anyakönyvi hivatali jelentést is, amelyre Ráduly Róbert Kálmán polgármester hivatkozik az esketési közszolgálatot a Mikó-várba utaló polgármesteri rendeletében. Ez a dokumentum már címében is jelzi: a Mikó-várról, mint egyik lehetséges esketési helyszínről tartalmaz helyzetfelmérő javaslatot, megállapítván, hogy ott a városháza esketőterménél „optimálisabb” körülmények vannak. A jelentés a bevezetőjében a törvényes vonatkozásokat is felsorolja, itt jelzi, hogy az 1996/119-es törvény 24-es artikulusa értelmében „az esketési közszolgálatnak az anyakönyvi hivatal székhelyén kell megtörténnie a városházán vagy valamely olyan másik helyszínen, amelyet a polgármester jelöl ki erre a célra székhelyül.”

Füleki: van ingyenes megoldás
Tegnapi megkeresésünkre részletes írásbeli választ adott Füleki Zoltán alpolgármester, indokolva az intézkedést és annak lépéseit, valamint kifejtette: szerinte túlzás azt állítani, hogy fizetőssé vált a házasságkötés.
„Fontos hangsúlyozni, hogy a házasulandók által befizetett illeték nem a házasságkötés, az anyakönyvezés tényére vonatkozik. […] Sokkal inkább arról van szó, hogy az állandósult új helyszín a közös életvitellel közösséget vállaló fiatalok elvárásainak sokkal inkább megfelelő, családiasabb, bensőségesebb környezet a házasulandók részéről is feltételezi a képletes hozzájárulást. A házassági helyszín előkészítése a Csíki Székely Múzeum részéről is többlet-erőfeszítést feltételez” – fogalmaz válaszában az alpolgármester. Végezetül hozzáteszi: „Amennyiben a jegyespár teljesen »ceremóniamentesen«, csak a tanúk jelenlétében kíván házasságot kötni, lehetősége van erre a városházán bármiféle illeték befizetése nélkül, előzetesen benyújtott kérés alapján.”
A szerdai cikkünkben megszólaló Kovács Elvira ezzel szemben állítja: neki akkor világosan elmondták az anyakönyvi hivatalban: „sajnos” nincs lehetősége az ingyenes házasságkötéshez. Szabó Andreea jogász pedig arra hívta fel a figyelmünket, hogy e szerint fordított az értelmezés: előzetes kéréssel külső helyszínt igényelhetnek a törvénykezés értelmében a házasulandók, nem pedig fordítva. Ugyanakkor részünkről is megjegyezzük: szerdai cikkünk készítése előtt kizárólag e témában hosszas beszélgetést folytattunk városházi illetékessel, aki akkor még egyetlen szóval sem említette az ingyenes házasságkötési lehetőséget.

Tiltakozó civil reakcióhullám
Amint azt cikkünkben bemutattuk: Gyergyószentmiklóson az esketés jelenleg teljes mértékben ingyenes, Székelyudvarhelyen pedig csak szombatokon kell 200 lejt fizetniük a munkaprogramon kívüli hivatali nyitvatartásért.
A Civil Csíkszereda Facebook-csoport több mint 2000 tagot számláló közösségében frappáns hozzászólások sorjáznak. Viccek, sőt plakát is született a témáról. Akad megszólaló, aki egy korábbi törvény értelmében 200 eurót kapott házasságkötésekor, és ennek tükrében fejti ki véleményét. Mások a lehetséges bevételi értékeket számolgatják, sokan pedig a más városokkal való párhuzamon sírnak/nevetnek.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek