2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Találkozóhely kezdő és gyakorló újságíróknak

Korrekta néven médiaműhelyt alapított egy tapasztalt televíziós újságíró és egy politológus. A kezdeményezés egészen friss, elsőként egy hétvégi képzéssel állnak nyilvánosság elé. Erre nemcsak a gyakorló médiamunkásokat, hanem az egyetemi hallgatókat is várják.

Száva Enikő. Szakmai találkozási felületet biztosítanak Fotó: Facebook
Száva Enikő. Szakmai találkozási felületet biztosítanak Fotó: Facebook

Száva Enikő, a Székelyföldi Regionális stúdió munkatársa és Ilyés Gergő politológus alapította a Korrekta Médiaműhelyt azzal az elkötelezettséggel, hogy az erdélyi magyar írott és elektronikus sajtó, illetve a kommunikáció területén tevékenykedők számára olyan szakmai „találkozási felületet” hozzanak létre, amely a gyakorlott szakemberektől való tanulás színterévé válhat.
– Munkám során tapasztaltam, hogy ez gyakran hiányzik, még a jó tollú újságíróknak is, ha éppen televíziós vagy rádiós műfajra váltanak. A pályakezdőkön, gyakornokokon pedig gyakran láttam, hogy elvesztek az „élő” szerkesztőségekben – mondta Száva Enikő.
Illyés Gergő politológussal hasonlóan gondolkodnak arról, miért van szükség a képzésekre a szakma és az egyén fejlődése érdekében, ezért próbálják megteremteni a tapasztaltabbaktól vagy akár az egymástól tanulás lehetőségét. Abban is hisznek, hogy a kapcsolatok erősödésével a közös érdekképviselet is erősebb lesz. Illyés Gergő pedig segíteni tud az újságíróknak abban, hogyan elemezzenek helyzeteket, hogyan lássanak át politikai viszonyokat, érdek-összefonódásokat.
Máris egy képzéssel rukkolnak elő: október 9–11. között műhelymunkát szerveznek a Gondűző étterem és szálloda konferenciatermében, amely elsősorban televíziós és/vagy rádiós szerkesztők számára biztosít fejlődési lehetőséget. Olyan előadókat hívtak meg, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a médiakommunikáció területén. A képzés során gyakorlati feladatokkal segítik a résztvevők szakmai felkészítését, akik gyakorolhatják a kérdezés módozatait, a stand up bejelentkezések sajátosságait, gyakorlati tanácsokat kaphatnak a közérdekű adatigénylés mikéntjéről, az információforrások feltérképezéséről, a hírszöveg és hírkép összhangjáról. A tanfolyamra nem csupán a médiában dolgozók jelentkezhetnek, hanem olyan pályakezdők vagy szakirányú tanulmányokat folytató hallgatók is, akik elméleti ismereteiket gyakorlati tudással egészítenék ki. Október elsejéig várják a jelentkezőket, érdeklődni a korrektamuhely@gmail.ro e-mail címen lehet.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb