2021, január 18, hétfő.

Találkozás hagyományteremtő szándékkal

Első alkalommal tartottak Gyer­gyószéki Unitárius Napokat a hétvégén, amelynek keretében több programnak is otthont adott a gyergyószentmiklósi unitárius imaház és annak udvara. Az érdeklődők különböző koncerteken és előadásokon vehettek részt, a szervezők elmondása szerint fontos szempont volt, hogy ne csak szórakoztató programokkal várják a látogatókat. A háromnapos rendezvénysorozat céljával kapcsolatban megfogalmazták: a hit és a közösség megerősítését egyaránt fontosnak tartják.

A Daltutajok együttes tartalmas műsorral érkezett
A Daltutajok együttes tartalmas műsorral érkezett

Abból az indíttatásból szerveztük meg a rendezvényt, hogy összegyűjtsük az egyházközségben és a szórványokban lévő unitáriusokat – mutatott rá Tőkés-Bencze Zsuzsánna gyergyószentmiklósi unitárius lelkész. Hozzátette: hagyományteremtő szándékkal hozták létre a találkozót, azt pedig külön örömtelinek tartja, hogy nemcsak unitáriusok, hanem más felekezetű hívek is részt vettek a programokon.

Pénteken és szombaton több koncertet és előadást is tartottak: fellépett a fiatal unitárius lelkészekből és teológiai hallgatókból álló Daltutajok együttes, Demeter Sándor Loránd székelyderzsi lelkész az unitárius világképről tartott előadást, míg Rácz Norbert Zsolt kolozsvári unitárius lelkész a mai ember életében jelen lévő vallásról beszélt az érdeklődőknek. A hangulatot több esetben is az alsóboldogfalvi unitárius gyermekekből összeverődött Kőkemény Süti nevű együttes koncertje fokozta, emellett a néptánc sem maradt ki a programkínálatból.
– A találkozásoktól erősebbé válik a közösség – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere. Ilkei Árpád unitárius egyházköri jegyző a közös élmények és a hagyományteremtés fontosságára hívta fel a figyelmet, mondván, fontos, hogy mindig legyenek a közösségért tenni akaró emberek.
A Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvény a tegnapi istentisztelettel zárult.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb