Találkozás az éneklés örömében

XXXII. Kájoni János Kórustalálkozó

66

Tizenhárom gyergyói dalárda részvételével 32. alkalommal tartották meg a Kájoni János Kórustalálkozót szombaton, amelyet ezúttal a gyergyószentmiklósi Szent István Plébánia szervezett. A kórusok fellépését megelőző szentmisén elhangzott, fontos, hogy igazi ünnep legyen ez a találkozás, a résztvevők pedig egymást is gazdagítsák énekeikkel.

Kórustalálkozó. Felemelő élmény Fotó: Kertész László

Mikor egy kórusra tekintek, mindig az angyalok karára gondolok – mutatott rá prédikációjában a szentmisét celebráló dr. Diósi Dávid tb. kanonok, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet docense. Gondolatát kifejtve megjegyezte, szilárd meggyőződése, hogy egy kórus angyali feladatot lát el, és mivel az angyalokat hírnökökként ismerjük, a dalárdák Isten jelenlétét hirdetik közöttünk. A zajjal ellentétben, a csend fontosságát emelte ki szónoklatában, mondván, az egyszerűség csak a csendben tud létezni, a kórusok pedig az egyszerűségben való szolgálatot vállalták.
– Egyszerűség, alázat és szolgálatkészség nélkül egy kórus sem tud működni – fogalmazott.
A részt vevő dalárdákat Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér, valamint Gyergyószentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán is köszöntötte, akik a kórusok tevékenységének hozadékáról, jelenlétük fontosságáról és a találkozás öröméről fogalmaztak meg néhány gondolatot.
Az eseményen a következő települések kórusai léptek fel: Kilyénfalva, Tekerőpatak, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós, Szent István és Örmény kórus, Gyergyótölgyes, a szárhegyi Kájoni János kórus, Borszék, Remete, Csomafalva, Ditró, Alfalu, illetve Újfalu.
Az esemény a kórusok közös előadásával zárult, akik a Ne aggodalmaskodjál című ének mellett a Nemzeti imát és az ősi székely himnuszt énekelték el.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.