2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Takó Jánosra emlékeztek a ditrói cserkészek

Takó János főesperes-plébános Baróton született 1853. szeptember 22-én, és 1888-tól kezdődően huszonhét éven keresztül szolgált Ditró község lelki vezetőjeként, ma főként a Jézus Szent Szíve templom építtetőjeként emlékezünk rá. Cserkészcsapatunk is büszkén viseli a nevét, és idén immár harmadik éve rendezzük meg a Takó János-emléknapot, melynek keretén belül egész napos programmal emlékezünk a templomépítő példaértékű életművére. Takó János 1935-ben hunyt el, Vízaknán.
Szeptember 20-án, vasárnap délelőtt gyűlt össze csapatunk a kultúrotthon előtt, hogy együtt vehessünk részt a misén, amelyen többek között Takó János munkásságának rövid összefoglalóját is hallhattuk. Az évforduló egybeesett a ditrói 80 évesek kortárstalálkozójával is, ezért a szentmise végén énekkel és virágokkal köszöntöttük mi is az időseket.
A Takó János plébános által megálmodott Jézus Szent Szíve templom 1908 és 1913 között épült fel, 75 méter magas tornyaival. Ezt a magasságot szerettük volna mi is meghódítani, amikor a mise után a plébános úr engedélyével nekiláttunk, hogy megmásszuk a toronyba vezető meredek lépcsőket. A fáradság megérte, a toronyóra magasságába érve fenséges kilátás fogadott minket, nem csak településünket, de az egész Gyergyói-medencét beláthattuk. Következő programunk egy vetélkedő volt, melynek során az egyes csapatok a község egész területén szétszórt állomásokat megkeresve és kreatív feladatokat teljesítve ismerhették meg az egykori plébános életútját. Voltak többek között ügyességi játékok, staféta, gyógynövénygyűjtés, de pufulécből való templomépítés is. A vetélkedésben megfáradt cserkészek ezután erőt gyűjthettek az addigra elkészült forró bográcsosból és az otthonról hozott süteményekből. Ezután ismét a templomba vezetett utunk, ahol a gyerekek háromfős csoportokban járták végig a „meseerdőszerűen” berendezett ösvényt, amelynek mindegyik állomásán a cserkészet alapítójának, Bi-Pi-nek egy-egy idézetét és annak magyarázatát hallgathatták meg, majd válaszolhattak, legalább magukban, a kapcsolódó önismereti kérdésekre. A többiek ez alatt vallásos énekeket tanultak.
Zárásként ünnepélyes koszorúzás következett Takó Jánosnak a templomkertben elhelyezett mellszobránál, majd öt újoncunk, akinek a nyári tábor során nem volt alkalma megtenni ezt az igen fontos lépést, most ígéretet tett, így végre ők is kék nyakkendős kiscserkészekké válhattak. Sor került a délutáni verseny eredményeinek kihirdetésére, illetve két születésnaposunkat is felköszöntöttük. Jó kedvvel és azzal a tudattal indultunk haza, hogy mindannyian egy kicsit közelebb kerülhettünk csapatunk névadójához, a néhai Takó János plébános úrhoz.

Hompoth Szilárd rovercserkész, 20. Lg. Takó János cserkészcsapat, Gyergyóditró

lev_emleknap

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb