2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Takaréklángon a nagyközségek

A túlélés most a kérdés – válaszolta kérdésemre Karda Róbert csíkszentdomokosi alpolgármester, amikor a községben zajló munkálatokról, tervekről érdeklődtem. A felcsíki nagyközség ugyanis rosszul járt az idei költségvetési kiegészítésekre vonatkozó szabályzattal, amely szerint a személyi jövedelemadóból és az áfából visszaosztásra szánt összeg 20 százalékát idéntől nem a megyei önkormányzatok, hanem a Pénzügyminisztérium osztotta szét egységes képlet szerint. A Hargita megyei nagyközségek többnyire hasonló helyzetben vannak.

Karda Róbert
Karda Róbert

[dropcap]C[/dropcap]síkszentdomokoson a víz- és szennyvízhálózat építésén kívül nem zajlik jelenleg semmilyen beruházás – summázta Karda Róbert. – Ez a munkálat a Harvíz-projekt keretében történik, viszont a községnek önrészt kellett fizetnie, másra nem is futotta az idei szűkös költségvetésből. Reménykedve várjuk a félév végét, reméljük, hogy módosítják a költségvetési törvényt, mert különben nem tudunk semmihez hozzákezdeni. Mi a visszaosztásból nagyon keveset kaptunk, mert az idén, függetlenül attól, hogy mekkora az adott község, 1,5 millió lejre egészítették ki a költségvetést. Még a polgármesteri hivatal működésére is csak kérdőjelesen elég a pénz, a negyedik negyedévben nem tudjuk, mi fog történni.
Egy beruházási szerződése mégiscsak van a csíkszent­do­mokosi önkormányzatnak a Fejlesztési Minisztériummal. Ez a madarasi regionális szennyvíztisztító befejezésére vonatkozik, s amint az alpolgármester elmondta, bíznak benne, hogy idén valóban üzembe is helyezhetik a derítőt.

Iskolát újítottak Farkaslakán
– Saját beruházásaink nincsenek, az uniós pályázatokat kifuttatjuk, egyébként minden meg van állva – erősítette meg Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere. – A kormányprogramban is gyengén szerepeltünk, úgy érezzük, az is igazságtalan volt.
A polgármester beszámolt arról, hogy befejezték a székelyszentléleki Benedek Fidél Általános Iskola teljes felújítását. A Regionális Operatív Program keretében zajló 650 ezer lejes beruházásra a napokban nyújtják be az utolsó elszámolásokat.
– A lebonyolítás során 10 százalékos támogatásmegvonást kaptunk, ezért módosítanunk kellett a költségvetést, de úgy véljük, hogy másokhoz képest így is jól állunk – vélte Kovács Lehel. – 2007-es projekt volt, ennek révén „tanultuk ki” a közbeszerzés lebonyolítását, s az áll az indoklásban, hogy egynapos késéssel publikáltunk valamit… De vannak települések, amelyektől 25 százalékban, sőt olyan is, amelyiktől 100 százalékban elvágták a támogatást. Az első olyan község vagyunk megyeszinten, amelyik ezt a projektet be tudta fejezni.

Tornateremre kellene pénz
2013 őszén megrongálódott a farkaslaki tornaterem, s az épület rendbetételéhez összesen 142 ezer lejre lett volna szükség. Ebből a tavaly 92 ezret sikerült előteremteni.
– Megtámasztottuk, terveket készítettünk, belülről újravakoltattuk, a padlót újraöntettük, sikerült megmenteni az épületet, de még hiányzik 50 ezer lej – részletezte a farkaslaki elöljáró. – Most készítjük a dokumentációt, és a megyei tanács tartalékalapjából szeretnénk a felújítás befejezéséhez pénzt kérni.
Farkaslaka községben partvédelmi munkálatok is zajlanak, de nem a település, hanem a vízügy beruházásaként, a községnek ugyanis 930 ezer lejt kellett lefaragnia az eredetileg elképzelt költségvetéséhez képest.
– Mindössze néhány minimális karbantartási munkálatot tudunk elvégezni – tette hozzá Kovács Lehel, – s a fizetésekre is csak októberig van pénzünk.

Ez nem a nagyberuházások éve
Hasonlóan vélekedett Székely Ernő is, Csíkszentkirály polgármestere:
– Ez nem a nagyberuházások éve. Csíkszentkirályon csupán egy rövid szakaszon készül aszfaltozás és járda, egyébre nem jut.
Az idei költségvetési leosztás 13 Hargita megyei települést érintett hátrányosan. A települések elöljárói azt remélik, hogy a félévi költségvetés-kiigazításkor orvosolja a kormány a helyzetet.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb