Tájházat avattak Gyergyócsomafalván

Főhajtás a múlt előtt

353

Többnapos rendezvénysorozattal, kulturális és szórakoztató programokkal ünnepelték Szent Péter és Pál napját, a falu búcsús ünnepét Gyergyócsomafalván június 23–30. között. Vasárnap tájházavatóra és hivatalos megnyitóra várták a falustársakat és vendégeket.

A bútorvivés hagyományát is felelevenítették. A hozománnyal az új épület gazdagodott Fotók: Boncina-Székely Szidónia

Elszármazott falubeliek, testvértelepülésekről érkező vendégek, valamint a környező falvak búcsús keresztaljái érkeztek szombaton Csomafalvára, ahol idén a falunapok kerek évfordulóját ünnepelték.
A szentmisén Ferenc Antal plébános megáldotta az újonnan elkészült templomablakokat. A 16 nyílászáró cseréje mellett az ünnepi alkalomra újult meg a vezérkereszt és a templom csillára is, a Napfény Szociális Központban működő kézimunkakör pedig új oltárterítőt készített.

Vasárnap délelőtt a bútorvivés szokásának felelevenítésével kezdődött a tájház avatóünnepsége. A szászfalvi Borostyán panziótól indulva, a falun énekszóval és zenei kísérettel végigvonuló szekereken szállították az új házba a felújított bútorokat és berendezési tárgyakat. A bútorvivés szokása a lakodalmat megelőző költöztetés volt, amikor a leány hozományát az új otthonba, a legényes házhoz vitték.

A helyi zenészek és a Mocorgók néptáncegyüttes lakodalmas hangulatot teremtve érkeztek népes kísérettel a tájház udvarára, ahol a „hozományt” a szekerekről lepakolták és elhelyezték a szobákban.

Autentikus berendezés. 40-es évekbeli használati cikkek

Márton László Szilárd polgármester köszöntőjében elmondta: ahhoz, hogy a jövőnket tudjuk tervezni, szükséges visszafordulni a múlthoz, abból táplálkozni és tanulni. Ebben kap szerepet az elkészült tájház, amelyben az egyik szobát az eredeti felújított bútorzattal rendezték be, a másikat pedig kiállítórésznek tervezték, ahol régi tárgyakat fognak bemutatni, de ugyanitt kapnak helyet a Napfény Szociális Központ kézműves csoportjának alkotásai is.
– Amikor belépünk a tájház ajtaján, fejet kell hajtanunk. A régi házakban azért volt alacsonyan a szemöldökfa, hogy belépve oda, főhajtással tegyük azt. Büszkeségnek, gőgnek ne legyen helye az udvaron, csak az egymás iránti tiszteletnek, főhajtásnak – zárta köszöntőbeszédét Gyergyócsomafalva polgármestere.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: Csomafalván a jövőben gondolkodnak, hiszen sok fejlesztés, beruházás van folyamatban, és tervek is vannak újabbakra. Az innen elszármazottaknak is jelzés ez, hogy gondolkodjanak a hazaköltözésben, vagy akár a kétlakiságban, mert külföldön nincsenek meg mindazok a szokások, közösségek és összefogás, amely itthon adott.

Ferenc Antal plébános áldását követően a vendégek megnézhették a berendezett tájházat. Az 1940-es években készült berendezést a gyergyócsomafalvi Antal Árpád bútorrestaurálással is foglalkozó asztalos segítségével tették rendbe.

A kiállítórészen látható tárgyak a Köllő Miklós Általános Iskola egyedülálló gyűjteményének darabjai, de vannak közöttük személyes gyűjteményből származók is; az újonnan készíttetett cserépkályha jellegzetes gyergyói mintákkal díszített.
Az uniós forrásokból, a LEADER-program keretében felújított csomafalvi tájház a Napfény Szociális Központ nyitvatartási ideje alatt, hétköznapokon lesz látogatható.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek