Tájékoztatás és segítség az ügyintézésben

Székelyudvarhelyen a Pro Economica Alapítvány

335

Területi irodát nyitott Székely­udvarhelyen a 2017-ben létrejött, marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány, amely a magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési programot bonyolítja le. Hamarosan újabb pályázatok várhatók, az ügyintézésben nyújtanak majd segítséget az iroda munkatársai.

Mérföldkő lesz az iroda. Szerepet vállal a gazdaság támogatásábanFotó: Pro Economica Alapítvány

Sepsiszentgyörgyön már van, Csíkszeredában és Gyergyó­szentmiklóson is lesz területi iroda. A székelyudvarhelyi létesítmény a városközpontban, a Tompa László utca 5. szám alatt nyílott meg hétfőn. A Pro Economica Alapítvány a 2016-ban kidolgozott Kós Károly terv elnevezésű gazdaságfejlesztési stratégiából „nőtt ki”, amely Románia különböző régióira fogalmazta meg a magyar kormány fejlesztési prioritásait. Honlapjukon olvasható, hogy a stratégia kidolgozói és Magyarország Kormánya egyöntetűen azt tűzték ki célul, hogy úgynevezett pilot programként induljon el egy szórványközösséget célzó támogatási rendszer, majd térségenként a helyi igényeket figyelembe véve elérhetők legyenek a különböző támogatások. Ennek a támogatási rendszernek a működtetésére és a későbbi programok lebonyolítására hozták létre a Pro Economica Alapítványt, amelynek fő célja támogatni a szülőföldön való boldogulást.

Székelyföldre ért a program
Az erdélyi gazdaságélénkítő stratégiát a sikeres Mezőség-programot követően terjesztették ki Kovászna, Hargita és Maros megyékre. A mintaprogram sikerére alapozva, tavaly a magyar kormány a székelyföldi gazdaságfejlesztésre több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá –hangzott el az iroda megnyitóján. Jelenleg a mezőgazdasági termeléshez, termékek feldolgozásához kapcsolódó helyi és regionális nagyberuházásokat célzó pályázatokat bírálják el, a 73 projektből Udvarhelyszékről 13 pályázat érkezett elsősorban tejfeldolgozási beruházásokra.
Kozma Mónika, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta,
hogy a székelyföldi program második lépése az úgynevezett kis összegű, vissza nem térítendő támogatások szakasza, itt van szükség feltétlenül a területi irodákra, hiszen a célközönség azok a magánszemélyek, akik mezőgazdasággal is foglalkoznak. Számukra fontos, hogy elérhető közelségben legyenek azok a munkatársak, akik segítenek a tájékoztatásban és ügyintézésben. A kis összegű pályázatok meghirdetése tavaszra várható – nyilatkozta Kozma Mónika.

Esély az itthon maradásra
A gazdaságélénkítő program kidolgozásában az RMDSZ partnerként vett részt. A megnyitón Bíró Barna Botond, a szövetség udvarhelyszéki szervezetének elnöke elmondta, hogy a gazdaságfejlesztő program válasz arra a kérdésre, hogy miként lehet kistelepüléseket élettel feltölteni, valamint itthon maradásra bírni a fiatalokat. A megnyitón Antal Lóránt szenátor is jelen volt, aki hozzáfűzte: az erdélyi magyarok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az idén három forrásból tudnak pénzeket lehívni: az Európai Uniótól, román, illetve magyar kormányzati forrásokból.
A Pro Economica székely­ud­varhelyi területi irodájának Dávid Lajos, Máréfalva korábbi polgármestere lett a vezetője. Az iroda hétköznapokon reggel 9 és délután 5 óra között fogadja az érdeklődőket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek