Tájba illő, rusztikus óvoda épül Fenyéden

Korszerűsítik a község utcáit

158

Fenyéden idén új óvoda és községháza épül, ugyanakkor folytatják az infrastrukturális beruházásokat a község településein: utakat, járdákat építenek. A tavalyi megvalósításokról és idei tervekről Bokor Botond, Fenyéd község polgármestere beszélt.

Bokor Botond Fotó: Nagyálmos Ildikó

Tavalyi ismét sikerült néhány utcát infrastrukturálisan fejleszteni és modernizálni, továbbá elindult egy nagyobb – közel 800 000 eurós – projektünk is: EU-s pályázatból, elég nagy önrésszel építünk egy új és korszerű, 700 négyzetméteres napközi otthont. Az építkezés már tavaly ősszel elkezdődött és tavasszal folytatjuk a munkálatokat – indította évértékelő beszámolóját Bokor Botond, Fenyéd község polgármestere.
Továbbá elmondta, kimondottan örül, hogy az óvoda nem típusterv alapján készül, hanem tájba illő épületet terveztek, amely mindenkinek tetszik. Rusztikus, belső udvarral rendelkező létesítmény lesz, hatalmas ablakokkal, hogy a gyerekek minél több természetes fényhez jussanak – hangsúlyozta.
Az önkormányzat munkatársai több pályázatot nyújtottak be infrastrukturális fejlesztésekre: utcák, járdák felújítására, valamint egy új székház építésére is, remélhetőleg márciusban írják alá a szerződést. Az épület ugyanis, amelyben jelenleg a polgármesteri hivatal működik, kultúrháznak épült, amelyet annak idején elfoglalt a néptanács saját céljaira.
– Sem az itt dolgozók, sem a lakosság számára nem megfelelő az épület beosztása, egyszóval nem alkalmas arra, hogy polgármesteri hivatal működjön benne. Az új épületet a kultúrház mögötti telekre terveztük. A kormány Vidékfejlesztési Programjánál sikerrel pályáztunk erre a projektre, amelynek értéke 2 200 000 lej, a szerződés aláírása is folyamatban van – mondta a községvezető.
Szintén tavaly LEADER-es pályázatból vásároltak a község számára egy 90 000 eurós, hótolóval, sószóróval, szegélyvágóval fölszerelt multifunkcionális traktort, ami nélkülözhetetlen, főleg télen a község mindennapi zökkenőmentes életéhez. Ugyanebből a forrásból beszereztek egy hat személy plusz teher szállítására alkalmas kisteherautót is.
Elbírálás alatt lévő pályázataik is vannak: a felújításra váró utcák teljes mértékű infrastrukturális felújítása, illetve a Fenyéd között áthaladó országútszakasz jobb oldalán a járda kialakítása. A bal oldali járda már régebben elkészült. Mivel Keményfalvát, ahol csak megyei út van, a járdaprogram nem érinti, ezért az önkormányzati testület úgy döntött: ebben az évben Keményfalván is folytatják a járdaépítést, ahol jelenleg a teljes szakasz 50-60 százalékán van járda.
– Részt veszünk a központi telekkönyvezési programban, de nagyon nehéz a hatósággal együttműködni. Leginkább a kültelkeknél vannak nagyobb problémák, ahol a birtokviszonyok fele még mindig rendezetlen. A telekspekulációk és egyéb tényezők miatt megnőtt telekárakat figyelembe véve hirtelen azok is, akik az elmúlt 30 évben tétlenül ültek, igyekeznek saját birtokaikat telekkönyveztetni, és ez lavinaként zúdul a helyi hatóság nyakába – világít rá a telekkönyvek körül kialakult bonyodalmakra Bokor Botond.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek